Sivut

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Portovenere ja saarikierros


Portovenere
Portoveneren edustaa ja linnoitusaluetta

Olimme aikeissa jo useana päivänä haaveilleet kulkevamme toiseen meritse Cinque Terren kylissä niiden välillä kulkevilla lautoilla. Suunnitelmissa oli heti aamusta suunnata ensimmäiseen lauttaan, joka veisi meidät ensiksi puoleksi päiväksi Portovenereen ja sen edustan saarikierrokselle. Sieltä sitten viimeisellä lautalla kiertäisimme kaikki muut Cinque Terren kylät päätyen Riomaggioreen. Huonoksi tuuriksemme heti kun tätä retkeä aloimme kaavailemaan ei kahtena päivänä huoneistomme lähellä oleva  myyntikoju ollut avoinna. Tämä johtui siitä, että lähistöllä tehtiin remonttia ja kulku alueelle, missä myyntikoju sijaitsi, oli kielletty johtuen siitä, että helikopteri lennätti aamupäivisin remonttitarvikkeita kyseiselle paikalle.  Toki lippuja olisi voinut ostaa muualtakin mutta meidän olisi aamulla varhain pitänyt lähteä junalla ensin toiseen kylään jne jne.
bye bye Riomaggiore

Vihdoin viimeisenä oleskelupäivänämme Cinque Terren alueella helikopterilennot loppuivat ja  lipunmyyjä saapui paikalle.
Ostimme liput ja lähdimme odottamaan laiturille alusta.
Ensimmäinen kohteemme oli Portvenere. Kylä ei suoranaisesti kuulu Cinque Terren alueeseen mutta kuuluu sen kanssa tuohon Unescon maailmanperintökohde alueeseen. Kuten sen nuo lähisaaret ja niiden vesistöt.
Nyt jälkeen päin ajatellen se voisi aivan hyvin olla yksi kylistä, ennemmin kuin Monterosso. Tiedä häntä.
Tuo ah niin kaunis Portovenere

Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta kuten muinakin päivinä. Oli lämmin. Portovenere  näytti sen kauniit kasvonsa jo lähestyessämme kylää. Ennen satamaan pääsyä, meitä tervehti krkko ja linnoitusalue. Siitä sitten jo saimme nähdä tuon postikorttimaisen vanhan kaupungin rykelmän samanlaisista vanhoista värikkäistä taloista muodostuneen kuin nuo viisi kylää.

Jäimme pois lautalta. Samalla lauttakierroksen kokopäivälipulla sai alennusta saariristeilystä. Tokihan me ostimme liput. Odotustunnin aikana kiertelimme kylän rantabulevardilla ihastellen aamupäivällä heräilevää kylää.
Portoveneressä asustaa 3600 asukasta.
Doria suvun linnarauniot kiertävät kylää ylös rinteeseen saakka. Yritimme kirkon luota mennä tuonne ylös mutta sieltä ei mene reittiä tai me emme löydä sitä. Tyydymme kulkemaan Satama alueella. Useat ovat tulleet lounastamaan tai ottamaan aurinkoa kivetyksille. Lapset pelaavat palloa ja uivat meressä.

Aamun kalasaalista lajittelemassa
Kylän kirkko

Saarikierros osoittautui hyväksi valinnaksi. Kiersimme nuo kaikki Portoveneren edustan saaret. Pienin niistä oli Torre Scuola, Palmaria, Tinon ja pienemmän Tineton. Saaret ovat kuuluneet valtiolle ja ovat olleet sotilasaluetta.
Palmarian Saarella on mm. vanha armeijan linnoitus, joka on ollut toiminnassa toisen maailmansodan aikana. Sen läheisyydessä kuvattiin elokuva Navaronen tykit. Saarelta on aikoinaan tuotu mantereelle marmoria. Palmaria on aikoinaan muodostanut luonnonlinnakkeen, joka suojasi Portoveneren satamaa. Saaren länsisivulla on luola, josta tutkija Giovanni Capellini vuonna 1869 löysi kivikautisen asuinpaikan.
Palmariassa sijaitsee myös uimaranta.

Spezianlahden suojeluspyhimyksen pyhän Venerion kerrotaan eläneen Tinon saarella 600-luvulla. Hänen kuolinpaikalleen pystytettiin pieni temppeli, ja pyhiinvaeltajat perustivat paikalle luostarin 1000-luvulla. Luostarin jäänteet voi erottaa saaren pohjoisrannikolla.
Saari on sotilasaluetta vastapäisen NATOn tukikohdan takia, ja sillä on majakka. Sinne päästetään vierailijoita vain kerran vuodessa, joten luonto säilyy varsin koskemattomana.

Tinettolla ei ole käytännössä kasvillisuutta ollenkaan, mutta saarella on jäänteitä ihmisen toiminnasta. Saaren länsiosassa on pieni kappeli 500-luvulta ja itäpäässä on apsiksen jäänteet, jonka paikalla oli aiemmin merkittävämpi kirkkorakennus. Saarella sijaitsi luostari, jonka saraseenit tuhosivat 1000-luvulla.Saarissa on paljon luolia ja sijaitsevat mm luolat nimeltään Blue Cave ja Cave of Pigeons.


Della Scuola ja taustalla Palmaria
Palmarian vanhaa sotilaslinnoitusta
Tino sen temppelin ja luostarin rauniot ja taustalla majakka

Tinon majakka ja hieman Tinettoa, joka oikeammin on luoto kuin saari
Tino ja yksi luolista
Luolia ja muita onkaloita, olisikos tämä luola Palmariassa? Ja uskomattoman kaunista luontoa

Saarikierroksen jälkeen meillä alkaa olemaan nälkä. Käymme paikallisesta leipomosta ostamassa eväsleivät ja päätämme lähteä nauttimaan niitä kirkon lähellä oleville linnaraunioille.
Saamme myös evässeuraa, sillä lokki tulee tarkkailemaan ruokailuamme.
Syömisen jälkeen pistäydymme kirkkoon: Gothic church of st Peter. Kirkko on koristeltu hääseremoniaa varten. Kohta kaikuu vieno soitto. Ulkosalla harpun soittaja virittelee soitintaan ja oih mitkä upeat näkymät siellä onkaan.
Ihastelemme tovin. Ei ole kiirettä mihinkään. Pikkuhiljaa lähdemme kulkemaan takaisin kylään, jotta vielä ehdimme lauttaan, jolla olisi tarkoitus kiertää kaikki nuo viisi kylää vielä viimeisen kerran.
On iltapäivä, lautta kulkee hiljaa ja lämpötila kipuaa yli hellelukemien mutta me kestämme sen.

Lounasseuraa. Vahti kyllä tarkkaan syömisiämme!

Linnoituksella

kirkko St Peter ja kauniit koristelut

Kirkon sivustalla uskomattoman kauniit näkymät ja se harpun soittaja yllätys yllätys olikin mies!


Ja niitä ihania kapeita kujia


ja jäätelöä, uskomattoman hyvää kera hedelmien

Siellä ne näkyvät, pala mannerta, Palmaria ja Tino sekä Tinetto

Kalliossa jotain punaista kiveä 

Tämä on viimeinen päivämme Cinque Terressä.


25 kommenttia:

 1. Ai että, Italia on kyllä niin lumoava. Itse täällä suunnittelen, että koska Italia tänä vuonna todennäköisesti jää väliin, niin ensivuonna sinne on mentävä. Vaihtoehtoja on tällä hetkellä kaksi, näihin teidän maisemiin molemmat suuntautuisi. Nyt pitää vaan pähkäillä, että vaellusmatka noihin Cinque Terren maisemiin, alueisiin vai Comon kiertomatka...kas siinä pulma, tälläiset pulmat on ihan kivoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tee niin kuin mekin, mene kumpaankin samalla kertaa. Milanosta pääsee junalla.

   Poista
 2. Tämähän näyttää tuossa kauempana kuvattuna ihan Slovenian pieneltä Piranilta! :D Vähän suurempana tosin. Italia on kyllä lumoava! Tuo Tinetton alue näyttää järjettömän upealta ja haluaisin kuunnella harpunsoittoa myös. Täähän olisi varmasti potentiaalinen tulevaisuuden kohde :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitto oli kaunista. Kai nämä Välimeren kaupungit hiukan muistuttavat toisiaan.

   Poista
 3. Teillä on kyllä ollut mahtava matka! Tosi kauniita nuo merestä kohoavat kalliot :) Mäkin olen aivan haksahtanut Italiaan, joten eiköhän se taas kerran joskus lähivuosina kutsu, kun vain aikaa löytyy. Nythän tässä olisi mainio kohdekin tiedossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kauniita. Ihan vaikka monennen kerran tuon parin viikon aikana löytyi hämmästeltävää ja ihasteltavaa.

   Poista
 4. Lokki on kovasti etelänharmaalokin näköinen. Tunnistus on sikäli helppo, että se on harmaalokkiryhmän ainokainen, joka pesii siellä. Herää tietysti kysymys, mitähän muuta tuolta mahtaisi paljastua, jos tuota pensaikkoa ryhtyisi ihan tosissaan komppailemaan. Noin muuten en ole koskaan ollut pensaikkomaiden ystävä. Kaliforniassa puskat olivat herkkiä palamaan raivokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta lokki ei ollut kiva lounaskumppani. Silmä kovana tuijotti meitä vuoronperään.

   Poista
 5. Kaunista ja rauhallaisen näköistä. Olisi varmasti ihana rentoutumislomapaikka! Minulle tuli näistä taloista ja kaduista vähän Kroatia mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai mielenkiintoista. Split ei paljoakaan muistuttanut muutakuin Pohjois-venetsian taloja ja kujia.

   Poista
 6. Cincue Terre on yksi kauneimpia paikkoja mitä tiedän, sinne olisi niin mahtava päästä patikoimaan. Meillä jäi muutama vuosi sitten harmittavasti tuo saariristeily tekemättä ja emme ehtineet käymään tuolla Portoveneressä. Kiva päästä käymään siellä tämän postauksen myötä. Nuo Italian rannikon kylät ovat kyllä niin ihania! Itse yritän saada postausta aikaan meidän Amalfin reissusta, mutta kirjoittelu unohtuu usein kuvien katseluun ja haaveiluun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mainintasi Amalfin kirjoittamisesta kuulostaa tutulta. Niin itsekin kuvia katsellessa jään niiden lumoihin. Viime viikonloppuna katselin näitä kuvia ja ihmettelin, että tosiaan siellä me olimme!

   Poista
 7. Meri on yksi parhaista asioista maailmassa. Jos en pääsisi tänä viikonloppuna meren rannalle, niin olisin vähän kade tällaisista maisemista. En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta ilmeisesti joskus pitäisi. En ole paljon negatiivisia postauksia siitä maasta lukenut :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Italiaa lämpimästi. On ilmeisesti niin, että Italia kuten Espanjakin jakaa mielipiteitä....tykätään tai ei. Olen nyt miehenikin saanut kahteen otteeseen tulemaan Italiaan vaikka Italia fani ei olekaan :) taitaa sitten olla jo piilofani.

   Poista
 8. Myös tämä alue kuuluu niihin tulevaisuuden suunnitelmiin, jotka otetaan käyttöön heti, kun saamme koko perheen istumaan autoon tyytyväisinä (tai edes oksentamatta). Ja tämä kyllä kuuluu niihin kärkipään suunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole ihanaa, että on suunnitelmia ja unelmia! Itse unelmoin tästä melko kauan ja sitten vielä kesti siinäkin aikansa, että sain mieheni ylipuhuttua tähän matkaan.

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoisen oloinen saarikierros! Rauniot ja luolat ovat hirmu kiinnostavia ja kuvauksellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarikierros oli hieman lyhyt. Jos olisimme Portoveneressä olleet kauemmin, olisin kyllä vuokrannut oman veneen ja lähtenyt tutkimaan saaria tarkemmin. Vaikkakin osasta saaria koskee rantautumiskielto.

   Poista
 10. Oi, miten kaunista. Cinque Terra on ehdottomasti sellainen paikka, jossa haluaisin käydä. Elbruksen oppaamme oli juuri tullut Cinque Terran reissulta, jossa oli ollut vetämässä patikointikierrosta. Kehui paikkaa niin, että sinne mieli tekisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaellukset voisivatkin olla hienoja. Niihin kannattaa lähteä keväällä tai syksyllä. Vielä kun ei ole liian kuuma. Meillä oli heinäkuun taitteessa jo joka päivä yli 30. Sillä ilmalla ei oikein viitsinyt liikoja ponnistella. Aamuisin toki tutustuimme paikkoihon ja iltapäivät vietimme rannalla.

   Poista
 11. Voi hitsi mitä pikkukujia, ja myöskin nuo linnoitukset on aina tosi mielenkiintoisia. Jos olisitte sattuneet kirkkoon vähän myöhemmin, olisitte ehkä päässeet häihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häihin pääsy olisikin ollut mahtavaa! Comojärvellä osuimme myös villa Balbianelloon juuri ennen hääserenomian alkua mutta meidät ajettiin pois....

   Poista
 12. Tämä veneretki on tavoitteena seuraavan kerran Cinque Terrelle mentäessä patikoimaan, viimeksi jäi tekemättä. Portovenere on tosissaan enemmän "Cinque Terren" kylien kaltainen kuin Montoresso, mutta käsittääkseni ei kuulu siihen alueeseen siitä syystä, että sinne on päässyt autolla huomattavasti aikaisemmin kuin noihin viiteen "Cinque Terren" kylään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä paljon enemmän Portovenere on muiden kylien näköinen mutta ei kuulu Cinque Terreen mutta on samaa Unesco aluetta. Ehkä eniten johtuu vesistöstä, missä myös arvokasta nähtävää. Veneitä sai omaan käyttöön vuokrata ainakin Riomaggioresta. Riomaggioresta Portovenereen kesti veneellä noin puoli tuntia.

   Poista