Sivut

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Como ja Lecco -Comojärven kunkut


Lecco

Comon rantakatu tulvii. Taustalla ylösjohtava funiculuritie.
 
Como
Como sijaitsee Lombardiassa Pohjois-Italiassa Comojärven rannalla ja on Comon maakunnan pääkaupunki. Milanosta Comolle on matkaa noin 45 km ja Lagliosta 20 km. Me vierailemme Comossa pariin otteeseen. Comolla asustelee 85 000 ihmistä.

Ensimmäisellä kerralla menemme sinne illalla tarkoituksena on tutustua kaupunkiin ja käväistä syömässä. Samalla löydämme hieman isomman marketin, mistä käymme tankkaamassa jotain purtavaa ja juotavaa itsellemme.
Hotellin omistajalta saamme muutaman vinkin hyvistä ruokapaikoista. Lisäksi hän kertoo, missä kannattaa Comolla käydä.

Ensimmäisellä kerralla etsimme toista ruokapaikkaa onnistumatta. Päädymme erääseen rantaravintolaan pizzalle. Se on ihan hyvää.
Edellisellä viikolla on järviseudulla satanut rankasti. Ihmettelemme rantakatua, joka tulvii. Lapset nauttivat ja juoksevat vedessä.


Eka pizza tällä reissulla. Hyvää oli.

Toisella kerralla päätämme kiertää kaupunkia hieman enemmän. Aloitamme rantabulevardilta ja etenemme keskustaan. Comon vanhakaupunkia ympäröi muuri. Muuri on rakennettu Rooman vallan aikaan, kun Julius Ceasar oli asettanut ruutuasemakaavan ja siitä tuli yksi tärkeä kaupankäynnin kohde. Myöhemmin sitten kaupungin ympärille rakennettiin puolustusmuuri torneineen. Iso osa muurista on vielä jäljellä. Como on kuulunut jossain vaiheessa osaksi Itävaltaa. Koko Pohjois-Italia saa vaikutteitaan selkeästi Itävallasta.
 

Keskellä järveä oleva muistomerkki. On kuulemma hieno illalla valaistuna.
 


Me käyskentelemme kaupungissa katsellen vain muutamia sen nähtävyyksiä
Aloitamme kuuluisan Tempio Voltianosta, joka on rakennettu Alessandro Voltan kuuluisan fyysikon muistoksi. Etenemme rantaa pitkin toiselle muistomerkille, joka on laiturin päässä keskellä järveä. Kuvia laiturilla olevasta muistomerkistä edellä. Tempio Voltiano alhaalla.

Tempio Voltano. Vieressä puisto ja kahviloita


Ranta/puistokatuaRantakatu ei tulvi enää

Siitä sitten kävelemme vanhaan kaupunkiin. Ennen 1400 -luvulla rakennettua tuomiokirkkoa, jonka vieressä on kaupungintalo Broletto, vastaan tulee meille kaikille tuttu Mac Donalds. Meille iskee hampparinälkä. Hampurilaisen tilaaminen on hiukan erilaista kuin meillä. Aikamme pyörittyä tajuamme, että ensin pitää automaatista tilata ja ostaa syömiset ja sitten kuitin kanssa mennään tiskille jonottamaan tilausta. Tilaus onkin sitten valmiina kun oma vuoro tulee.
Syötyämme jatkamme matkaa tutustuen vanhaan kaupunkiin. Kirkko on komea.

Tuo Comon kuuluisa tuomiokirkko

Sama aukio

Tuomiokirkon vieressä oleva KaupungintaloComo on tunnettu silkkikaupunkina. Muutaman silkkiä myyvän liikkeenkin löydämme.

Tässä yksi silkkiä myyvä kauppa. Nyt jätän ostokset väliin.

Vanhan kaupungin katuja

Comolla on funiculuri. Sillä emme tällä kertaa ajele. Emme myöskään käy silkkimuseossa, emmekä Villa Olmossa. Villa Olmoa tyydymme ihailemaan vain kaukaa. Hieno kaupunki mutta enemmän yhä edelleen pidän noista pienistä kylistä, kuten Menaggio ja Varenna.

Villa OlmoMuuria ja torni

TorniKarttakuvaa vanhasta kaupungista

Lecco
Päätämme lähteä tutustumaan järven toiseen isompaan kaupunkiin Leccoon. Se on Leccon maakunnan pääkaupunki ja siellä asustaa noin 48 000 asukasta.
Lähestyttäessä kaupunkia näköalat ovat upeat. Upeammat ja jylhemmät kuin Comon. Se johtuu siitä, että kaupungin takana näkyy jylhät Bergamon Alpit. Olisikohan korkeampi kuin Comon lähellä olevat vuoret?
On kuuma. Asukkaat näyttävät paenneen kaupungista sillä aika hiljaista on. Mutta me urheina jätämme auton parkkiin ja lähdemme taivaltamaan kuumaan kaupunkiin. Parkkipaikkaa isännöi urheana mamut. Ensin luulemme, että he ovat ihan oikein palkattu tehtävään mutta tekevätkin parkkiohjauksen kanssa omaa bisnestään.

Matkalla Leccoon

Leccon järvimaisemaa

Keskustassa on jonkinlainen uimala.

 
Pojat ongella. Tällä rannalla mekin istumme nauttimassa jäätelöämme. 

Hakuna matata niminen paatti

Kaupunki on kaunis rantaperspektiivistä katsottuna. Istumme sen rannalla juomassa ja nauttimassa jäätelöt. Kuinka erityisesti sorbetti on täällä niin hyvää. Kotona sorbettia tulee harvoin syötyä mutta täällä...lähestulkoon päivittäin.
Istuessa silmiä hivelee upeat näkymät ja kaupungin rauhallisuus on ihan käsin kosketeltavaa. Näitä upeita näkymiä on viikko aikaa tallentaa jonnekin muistien syövereihin.

Sitten on aika palata toiselle puolen järveä. Me päätämme ajaa järven sisintä reittiä. Alla kuva reitistä..
Matkalla saamme taas katsella upeita maisemia, jos uskallamme, koska saamme myös pelätä kapeita teitä. Tien varrelle on pysähtynyt autoja ja väki on uimassa lähestulkoon jokaisessa kelvollisessa poukamassa. Meillä ei ole uimapuvut mukana.
Jossain vaiheessa pysähdymme katsastelemaan upeita maisemia.


Kuvia matkalla takaisin

Nämä ihanat hetket mahtuuko? Jee mahtui. 
Joku kylistä


Talo hienolla paikalla

Alla olevasta kartasta näet reittimme matkalla Laglio-Lecco-Laglio.

28 kommenttia:

 1. Kyllä on upeat maisemat, ei voi muuta todeta! Ja nuo kapeat kujat, joilla autot puikkelehtivat, huh! Ensi kesänä on kyllä päästävä Italiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan tässä hinkua olisi itselläkin, koska juuri luin juttua Dolomiiteista, joka meillä nyt jäi väliin. Sinne on pakko päästä mutta ensi vuodelle on jo suunnitelmia muita. No tulee noita vuosia :)

   Poista
 2. Upeat maisemat ja hienoja rakennuksia! Tuo pizza kyllä näyttää niin houkuttelevalta. Ei pitäisi koskaan nälkäisenä lukea blogeja. Toivottavasti joskus vielä itse tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pizza tuossa paikassa oli kyllä hyvää. Sitä tulee Italiassa ollessa syötyä ihan liikaakin.

   Poista
 3. Tanskassakin olen nähnyt Mäkissä automaatteja, joihin tehdään tilaus, mutta siltikin on halutessaan voinut tiskiltäkin tilata.
  Kauniita maisemia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itsellä ei ole kokemusta muiden maiden mäkeistä. Oliskohan ainoastaan Thaimaassa ollessa tullut käytyä. Maku ainakin oli ihan sama.

   Poista
 4. Ihania maisemia. Como on myös omalla matkustuslistalla.

  VastaaPoista
 5. Pohjois-Italian järvillä on kyllä aivan huikeaa lomailla! On lämpöä, hyvää ruokaa, upeita vuoria ja kirkasta vettä, mitä sitä muuta voisi edes toivoa. Seikkailunhalun voi tyydyttää italialaiseen liikennekulttuuriin tutustumisella, on meinaan melkoista kaahausta noilla vuoristoteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja seikkailunhaluiselle riittää myös vuoristoteitä ajettavaksi tai rinteitä kiivettäväksi :)

   Poista
 6. Lecco näytti näistä paikoista jollain tavalla houkuttelevammalta, vaikka ihania varmasti molemmat. Italiassa matkailussa on se huono puoli, että kotiin tulee aina parin lisäkilon kanssa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Lecco ilman muuta on puoleensavetävä mutta siellä ei ilmeisesti juuri muuta ole kuin tuo rantabulevardi.

   Poista
 7. Tuo seutu on kyllä ihan tosi upeaa! Olen jo muutaman vuoden suunnitellut uutta reissua Pohjois-Italiaan. Toistaiseksi muut kohteet ovat vieneet voiton, mutta kyllä tuonne suunnalle on pakko joku päivä päästä uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Lisäksi Dolomiitit kannattaa ottaa mukaan reitille. Meiltä ne jäi ja joskus on siis palattava uudelleen.

   Poista
 8. Näyttää tosi kivalta, tykkään kun näkyy vähän vuoristoa taustalla :) Näyttää tosiaan vähän Itävallalta.

  VastaaPoista
 9. Ihan mielettömän upeita maisemia, Italia <3 Yhteen pieneen maahankin mahtuu ihan loputtomasti nähtävää. Tuonne haluan joskus ehdottomasti! Mäkkäriautomaatit on täälläkin. Intiassa mäkkäri oli erilainen, Big Macin tilalla on Big Maharaja ja tietysti vege- tai kanapihvillä. Ei jatkoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaruokapaikoista paras versio oli Riomaggioressa. Sguid mix, pizzat yms. Juttua lisää aikanaan.

   Poista
 10. Hihi, Lontoossakin on nykyisin monessa paikkaa nuo automaatti-Mäkit, ehkä ne saapuu pian myos Suomeen, vaikken ole varma, onko ne varainaisesti nopeuttanut tilausten tekemista :) Mutta Hei, miten niin lahestulkoon joka paiva? Gelatoa on Italian-lomilla parasta nauttia useamman kerran paivassa ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä automaateissa on se, että rahankäsittelyä ei enää tarvita. Gelato nam.

   Poista
 11. Upeita maisemia ja kuvia taas kerran. Tää blogien lukeminen on vaarallista, piti sitten taas katella löytyykö edullisia lentoja Italiaan :D

  VastaaPoista
 12. Tässä nähdään taas se, että vaikka Suomeen ei hirveästi matka ole, niin samat jutut voivat toimia eri lailla. McDonalds toimii Suomessa yleensä aika jouheasti, mutta jo Norjassa saatiin paikallisella touhulla sekamelska aikaiseksi. Meni siinä itsellä aikaa, kun ymmärsi miten homma toimii. Ensin tilataan, jos keksitään milloin on oma vuoro ja sitten odotellaan, koska tilaus myöhemmin saadaan tiskiltä. Ei mitään järkeä, tilaajat ja odottajat kaikki aivan sekaisin eikä kukaan tiedä kenen vuoro on tehdä mitäkin.

  Sitten nämä parkinohjaajat vievät ajatukseni Etelä-Afrikkaan. Siellä oli tapana sanoa, että parempi maksaa, niin ei ole vahingossa autolle tapahtunut mitään pysäköinnin aikana :-D

  Como saattaisi olla mielenkiintoinen mun makuun. Voi toki olla, että olisi liian iso, mutta voisin kokeilla :-) Itse järvi kiinnostaa paljon, sillä Gardajärvi teki niin hyvän vaikutuksen myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa nuo kaverit pyysivät tippiä vasta lähtiessä onneksi. Nyt juuri luin jostain, että mamujen parveilemista tietyissä paikoissa ei oikein suopeana siellä katsota. Esim Comolla tuolla toisella asemalla kun kävimme tutustumassa ennen Milanoon menoa parveili poikajoukko. Muita ei mailla halmeilla, kun minä yksikseni käväisin katsastamassa mistä lippuja hankitaan. Hiukan oli orpo olo. Comolta ainakin pääsee helposti moneen paikkaan.

   Poista
 13. Kävin Comossa tänä keväänä läpikulkumatkalla, kun otettiin sieltä laiva Bellagioon. Kiva oli nyt lukea kaupungista, kun sillon ei ehtinyt jäädä tarkemmin tutustumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin luen jälkeenpäin juttuja paikoista. Ainut vaan silloin vaarana on, että huomaa jonkun hienon kohteen, jossa olisi voinut käydä. Comojuttuja löysin varteenotettavia jälkeenpäin monia. No on sitten ehkä jotain jos uudelleen joskus samalle suunnalle päätyy.

   Poista
 14. Oi Italia! Sinne on ikävä, kun tänä kesänä en päässyt enkä pääse. Comossa olen käynyt muutama vuosi sitten keväällä mutta silloin siellä oli tosi, tosi paljon turisteja ja ahdistuin. jatkoimme siitä sitten matkaa Sveitsin puolelle Luganoon ja silloin Lugano vei kyllä pitemmän korren, koska oli paljon rauhallisempi. Mutta Como-järveä olisi kyllä kiva lähteä uudestaankin kiertämään ja tällä kertää mennä niihin pienempiin kyliin. Niin kuin kuvasikin osoittavat: maisemat on <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi turisteja siellä ei löydy massana joka paikasta. Löytyi niitä aitoja paikkojakin.

   Poista
 15. Comoon rakastuimme kyllä kovasti kahden lomamme aikana, mutta kun pääsimme Leccoon se vei sydämemme. Nyt olemme asuneet täällä kaksi kuukautta, emme keksi yhtään syytä muuttaa pois täältä. Super kaunis paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan, upeaa! niin haaveilen siitä, että voisin joskus asua noissa maisemissa!

   Poista