Sivut

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Melkein päivä Tukholmassa -mitä tehdä jo tutussa Tukholmassa?
Muutama päivä ennen matkaa aloimme pohtia, mitä tehdä Tukholmassa. Me kun olimme käyneet siellä monta kertaa ja aina kuljettu melko päämäärättömästi kaupungilla ja tehty ostoksia lukemattomissa kaupoissa.

Netistä löytyy paljon blogijuttuja Tukholmasta. Niitäkin tuli luettua ja erityisesti Unescon maailmanperintökohde Tukholman hautausmaa jäi mieleeni täynnä tie on tarinoita blogista ja saman blogin juuri vähän aikaa sitten kirjoitettu juttu Ihastuttava talvinen Tukholma, missä oli käyty mm Storkyrkassa.
Hautausmaa herätti mielenkiinnon mutta ehkä parempi ajankohta  mennä sinne on kesä.
Pohdimme myös, mennäkö Wasalaiva museoon, talviselle risteilylle vaiko piipahtaa Storkyrkassa sekä samoilla vanhassa kaupungissa.

Loppujen lopuksi löysin www.Tukholma.fi sivustolta videon, joka oli kuvattu vanhasta kaupungista. Se innoitti minua ottamaan tarkemmin selvää videoissa mainituista kohteista; Tukholman kapein katu, viikinkiaikainen riimukirjoitus muurattuna talon kivijalkaan ja Suomalaisen kirkon takana olevasta pikkupoika patsas. Videossa mainittiin myös Storkyrka  mutta sen jätimme väliin.

Jäimme pois metrosta Gamla Stanin pysäkillä. Pysäkin ulkopuolella talvinen ja aurinkoinen kaupunki tervehti meitä.


Riimukivi löytyi Prestgatanin ja Kåkbrinkenin kulmasta. Viikinkien riimukivi on 1100-luvulta ja se on tehty erään viikingin pojan kunniaksi.


Suomalaisen kirkon takaa löytyi tuo pieni patsas. Patsaan pään silittelyn kerrottiin edistävän hedelmällisyyttä ja ehkäisevän kaljuuntumista. Aika söpön pipon joku oli patsaan pojalle tehnyt. Melkoisen pieni oli tuo pikkupoika.Stortorgetillakin käväisimme.

 

Tukholman kapeimman kadun löysimme melkein vahingossa. Kujan nimi on  Mårten Trotzigs Gränd. Sen leveys on 80 cm.Storkyrkaa ihailimme vain ulkoa päin. Vaikka siellä olisi ollut tuo Ruotsin ensimmäinen värimaalaus. Myös kuninkaanlinnan edustan leijonat 1702-1704 luvulta jäivät nyt väliin.


Täytyy sanoa, että nyt vanha kaupunki sai uutta ulottuvuutta. Ja kyllä se Tukholman vanha kaupunki on aina yhtä mielenkiintoinen. Siellä on ihan oma tunnelmansa, kuten muissakin kaupunkien vanhoissa kaupungeissa.
Istahdimme kiertelyn jälkeen vielä yhteen vanhan kaupungin monista kahviloista.
Hetken lepuutettua jalkojamme lähdimme kävelemään kohti Sergel torgetia ja sen ostospaikkoja.

Sieltä sitten löysimmekin mielenkiintoisen huokean ruokapaikan nimeltä London. Tämä löytyi osoitteesta Bryggargatan 2.
Paikka ei sisustukseltaan ollut hirveän kaksinen mutta kovin paikallistenkin suosiossa. Me söimme hampurilaisaterian ja sen hinta oli 10 kruunua eli euroissa vajaan kympin.
Vatsa täynnä olikin sitten kiva palata takaisin laivaan. Päivä oli leppoisa ja onneksi säätkin suosivat meitä. Se, mitä teimme laivassa ja mitä kaikki maksoikaan, löytyy tästä linkistä.

Ohessa linkkejä eri Tukholmasta kertoviin sivustoihin
Pienimatkaopas
Visit Stockholm
Täydellinen talvipäivä Tukholmassa
www.tukholma.fi
Päivä Tukholmassa

LISÄÄ KUVIA 

39 kommenttia:

 1. Teillä on ollut tosi onnistunut reissu! Mielenkiintoisia paikkoja olette löytäneet vanhasta kaupungista, täytyy laittaa korvan taakse seuraavaa reissua varten.
  Kiitokset blogitekstieni maininnasta. Ja olen varma, että tuo hautausmaa on fiksumpi valinta kesäreissulla, näyttää varmasti aivan toisenlaiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli ihana. Jopa ilma suosi matkaamme. Eipä kestä kiittämistä, sinulla oli siellä hyviä vinkkejä. Kesäreissusta puhuimme ja ehkäpä teemme sen lentäen, sillä paljon muutakin koettavaa olisi silloin.

   Poista
 2. Hauskoja yksityiskohtia olette löytäneet! Tukholma on kyllä aika hyvä kohde myös juuri siihen pelkkään haahuiluun ja fiilistelyyn. Mutta näemmä sieltä löytyy paljon sellaista, mitä ei tule ajatelleeksikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos. Niin mekin on niin usein vaan haahuiltu, joten nyt päätimme tehdä jotain toisin. Ja tosiaan jo taas löysin uusia tekemisiä. Niitä sitten seuraavalla kerralla.

   Poista
 3. Kaunis riimukivi! Mä tykkään aina kierrellä vanhoissa kaupungeissa ja Tukholmassakin se on tunnelmallinen. Tällaisia yksityiskohtia en olekaan huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat kaupungit ihania, niissä kun on tunnelmaa.

   Poista
 4. Tuttuja paikkoja, osittain, niiltä vuosilta kun asuimme pari vuotta kaupungissa.
  Viimeksi tutustuimme museoihin talvisessa Tukholmassa vuosi sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wasa laivamuseoon ja Abba museo meilläkin mielessä....seuraavalla kerralla. Ilma kun oli niin hyvä ulkoiluun.

   Poista
 5. Olen käynyt usean kerran Tukholmassa, mutta edelliskerrasta taitaa olla jo reilu kymmenen vuotta aikaa (jos ei työmatkaa lasketa), joten itsellä ei ole oikein muistikuvaa keskustasta. Pitäisi ehkä kesällä ottaakin joku lyhyehkö visiitti kaupunkiin.

  VastaaPoista
 6. Wasa-laiva on mun suosikkini. Museo on aivan uskomaton. Ehdottomasti käymisen arvoinen.
  Se on Travelers Choice TripAdvisorin listalla Top10 Museums. Itse kirjoitin museoista myös jutun: http://mrmondo.matkabloggaajat.fi/travelers-choice-tripadvisor-top-10-museums/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan nyt hieman harmittaa, ettemme sinne menneet. No pointtinsa siinä, että nyt on seuraavaksi kerraksikin tekemistä.

   Poista
 7. Mukavan keväiset kuvat! Tuo riimukivi täytyykin käydä katsastamassa seuraavan kerran Tukholmaan suunnatessa, ja Unesco-hautausmaakin kuulostaa kiinnostavalta. Tuttukin kohde saa tosiaan lisää mielenkiintoa ilmoille kun selvittelee joitain bongaamisen arvoisia asioita sieltä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kyllä tästä on hyötyä, että jaksaa blogeja kirjoittaa ja jakaa niitä muillekin. Tänään olen löytänyt uuden kohteen, minne ehdottomasti haluan....Japaniin. Löysin jutun matkalla Japaniin. Jotain niin uskomatonta, että sinne pitää päästä!

   Poista
 8. Vanhatkaupungit ovat ihania! Tukholmassa en olekaan pyörähtänyt vuosiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, viime käynnistä oli aikaa tai olinhan työmatkalla ollut viime vuonna mutta silloin pääasiassa pistäydyin shoppailemassa. Nyt päätimme leikkiä turistia. Ja niin monta juttua jäi tekemättä, että joku kesä on matkattava ihan pariksi päiväksi Tukholmaan.

   Poista
 9. Oikein mukavaa, tosin minä olisin syönyt hampurilaisaterian sijasta hapansilakka-aterian. En ole käynyt Tukholmassa kuin ohi viuhahtaen tai sitten ihan lapsena, joten nuo olivat outoja mestoja minulle. Riimukirjoitus oli aika eksoottinen. Ehkä minua kuitenkin jälleen eniten kiinnostaisivat puistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hapansilakka yök....puistoja ja viheralueita Tukholmassa on ihan kivasti. Suosittelen.

   Poista
 10. Pitäisi itsekin varmaan yrittää tarkemmin tutustua aina noihin kaupunkien virallisiin nettisivuihin inpiraation lähteenä. Jäänyt kovin vähällä aina syystä tai toisesta, tuntuu että ne on aina täynnä vain jotain tylsiä museoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että kannattaa käydä, koska monipuolisilta sivuilta löytyy muutakin esim tapahtumat. Niitä usein tulee käytyä tarkistamassa eli josko olisi jotain mielenkiintoista menossa juuri sillä hetkellä.

   Poista
 11. Tukholma on ihana. Ja kaunis sää teille on osunut. Tuntuu, että aurinkoa on näkynyt niin kovin vähän viime aikoina. Ei ole tullut ainakaan viime vuosina kovin järjestelmällisesti Tukholmassa mitään kaupunginosaa koluttua, on mennyt aika vaan yleiseen haahuiluun. Jos vaikka tänä keväänä tai kesänä pääsisin sinne taas. Voisi vaikka etukäteen jotain suunntella :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on ollut sama juttu ja siksi päätimme hiukan tutkailla etukäteen. Tukholmassahan on myös tuo japanilainen kylpylä. Mutta silloin kyllä pitäisi pystyä olemaan kauemmin kuin mitä risteilyn aika on. https://www.tukholma.fi/nae-ja-koe/aktiviteetit/japanilainen-kylpyla-keskella-tukholman-saaristoa/

   Poista
 12. Oih, tulipa hinku Tukholmaan! Tukholma on jäänyt vähän vieraaksi itselläkin, yleensä sen päivän pari juurikin kiertää perusnähtävyyksissä ja shoppailee.

  VastaaPoista
 13. Voi, enpä tiennyt, että noin kapea kuja löytyy Tukholmasta. Ensi kerralla pitää bongata se. Tuo pikku pojan patsas on kyllä tosi söpö. Tässä oli hyviä yksityiskohtia vanhaankaupunkiin. Koskakohan sitä pääsisi taas Tukholmaan?

  VastaaPoista
 14. Tukholma on yksi mun lempikaupungeista. :) Vanhakaupunki on tullut koluttua useaan otteeseen, joten viime kerroilla ollaa hengailtu enemmän Södermalmilla. Teillä on ollut onnistunut reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että Tukholma ei ole ollut suosikkini aiemmin mutta nyt se pääsi listoille. Jollain tavoin saimme nyt irti enemmän. Ehkä sääkin vaikutti? Kyllä se vaan niin on, että kannattaa etukäteen tutkailla, mitä kohteessa on tarjolla. Juuri tällä hetkellä selvittelemme Lontoon tärppejä. Olemme siellä pidennetyn viikonlopun ja täytyy sanoa, että voi tulla kiire, jos kaikki se mitä suunnittelemme tekevämme toteutuu. Lähes kuukausi aikaa matkaan ja jo nyt ihan menossa!

   Poista
 15. Kiva tutkimusmatka! Juuri tuollaisten "kapeimpien" katujen perässä voisin itsekin matkustaa. Ja London ruokapaikkana kuulostaa hyvältä, toivottavasti nimensä veroiselta! *Sateenmuruja at www.sateenmuruja.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu noita kapeita katuja on tullut bongattua. Muistan, että Prahassa on vastaava vielä kapeampi ja siellä on jopa liikennevalot! Kyllä tuntui tuo London olevan paikallisten suosiossa ja koko ajan melkein täynnä.

   Poista
 16. Tukholma on ihana, mutta siellä tulee käytyä ihan liian harvoin. Laitan nämä vinkit ylös, jos vaikka tekisimme pienen kesäreissun länsinaapuriin, erityisesti tuo kapea kujanen tekisi mieli käydä tsekkaamassa. Jo et pane pahaksesi, laitan tähän meidän Tukholma-aiheisen vinkkipostauksen, jos vaikka lukijasi kaipaavat lisää vinkkejä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilman muuta saa mainostaa omia juttuja, koska silloin kun etsii tietoa kaikki käy. Pitää itsekin käydä lukemassa teidän juttua, koska kyllä tässä pitää tehdä uusi reissu.

   Poista
 17. Kiitos vinkistä - tuo hautausmaa menee ehdottomasti omalle seuraavan reissun to do- listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, tähtään hautausmaan katsasteluun ja se pitää olla kesällä!

   Poista
 18. Tässäpä vasta vinkkejä riitti :) Saa nähdä, milloin ehtii seuraavan kerran Tukholmaan mutta kun se tapahtuu, pidän mielessä tämän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kun välillä ajattelee, että onko näistä hyötyä laittaa jakoon. Kirjoittelisi vain omaksi ilokseen.

   Poista
 19. Hauska löydös tuo kapein katu! Tukholman vanhakaupunki lukeutuu kyllä ehdottomasti mun suosikkeihin.

  VastaaPoista
 20. Olen ollut viimeksi Tukholmassa lukioikäisenä, joten olisi tosiaankin jo aika matksutaa sinne. Kiitos vinkeistä ja nnoituksesta. Ehkäpä jo keväällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin varmaan niin, että olemme niin kolunneet Tallinnan ja Tukholman katuja ja kiinnostus laantuu mutta aina uusia ulottuvuuksia löytyy. Seuraava naapurimaan reissu tulee toivottavasti tehtyä Tallinnaan. Toivottavasti sieltäkin löytyy jotain uutta.

   Poista
 21. Tukholma kutsuu keväällä taas pitkästä aikaa ja innolla odotan Gamla Stanin kapeita kujia. En ole vielä kyllästynyt niihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sitten aikanaan saa lukea sinun Tukholmaasi? Sitä odotellessa.

   Poista
 22. Oi, Gamla Stan on aivan ihana - olen muutenkin varsinainen vanhojen kaupunkien ystävä ja jaksaisin TalliNnassakin pyöriä niillä oienillä kujilla tuntikausia. Tukholmassa kävin lapsena joka kesä ja usein talvellakin, mutta nyt on tullut neljä vuotta väliä - pitäisi lähteä pian uudestaan! :)

  VastaaPoista