Sivut

tiistai 30. elokuuta 2016

Päivä Tallinnassa ja käynti Teletornissa

Kesän lopulla on alkanut tapahtua ja sattua. Monia muutoksia on ilmassa. Oma henkilökohtainen iso muutos on se, että itse vaihdan työpaikkaa. Ja vielä siten, että muutto toiselle paikkakunnalle ns viikkokämppään on edessä mieheni jäädessä pitämään asutusta varsinaisessa kodissamme, minne minäkin aina vapainani palaan. Ellemme sitten ole matkalla jonnekin. Ilmassa on siis lähdön tunnelmaa. Lähdimme viettämään läksiäisiä työporukalla. Olimme jo keväällä haaveilleet tyhy -päivästä Tallinnassa. Sillä matkat sinne on melko edullisia, eikä juna/bussikaan Turusta Helsinkiin paljoa maksa. Ja nyt voimme yhdistää kaksi kärpästä.


Turusta matkaamme Helsinkiin junalla. Junassa matkustaminen on nyt halpaa. Sitä kannattaa suosia. Kilpailu on kovaa niin Onnibussilla sekä muilla liikennöitsijöillä.
Ilma on aurinkoinen päätämme kävellä terminaaliin, meillä ei ole vielä hirveää kiirettä.
Esplanadin puistossa törmäämme verhoiltuihin puihin, joista olen aiemmin jostain lukenut. Pakko käydä ottamassa muutama kuva.Sitten olympiaterminaaliin. Hiukan ennen terminaalia joku hoksaa kysellä, että minne terminaaliin meidän oikeasti pitäisi mennä?
Alamme kaivaa lippuja....hm lipussa lukee Länsiterminaali. No voihan pahus, kukaan ei ole huomannut katsoa lippua. Katsomme kelloa. Tunti aikaa mutta ehkäpä emme kävele, matka on siihen liian pitkä. Hyppäämme taksiin ja kohta jo pääsemme Länsiterminaaliin.
Olemme varanneet lipun Baltic Queeniin, missä vietämme yön ja aamulla klo 8 pääsemme Tallinnaan. Kyseisen laivan risteilyohjelma on järjestetty niin, että laiva lähtee takaisin Helsinkiin jo klo 12.10. Meidän mielestä aikaa jää näin järjestettynä hyvin vähän Tallinnassa oloon. Tämän vuoksi me menemme takaisin Helsinkiin eri aluksella, joka lähtee klo 16.30 samasta terminaalista.


Ilta laivalla menee leppoisasti. Käymme hiukan ostoksilla ja syömässä bistrossa.
Aamiaisen syömme hotelli Euroopassa.


Eurooppa hotellin aamiaiskattaus

Aamiaisen jälkeen lähdemme marssimaan kohti Tallinnan keskustaa. Olemme jo aiemmin hiukan katselleet, mitä voisimme tehdä Tallinnassa. Vaihtoehtoina on mm Teletorni ja vakoilumuseo. Viru-hotellin vastaanottotiskillä tiedustelemme vakoilumuseo vierailusta. Ensimmäiseksi vastaanottovirkailija kysyy, olemmeko varanneet paikat etukäteen? Emme. Ilmeisesti olisi pitänyt. Niin ainakin suositellaan tekemään nettisivuilla. Siitä huolimatta viidelle hengelle olisi tilaa kello 13 kierrokselle hintaan 10 €. Katselemme toisiamme. Päätämme sittenkin jättää vakoilumuseon väliin. Päädymme pelkästään käyntiin Teletornissa.

Viru keskuksen läheisyyteen on viime vuosina rakennettu paljon uutta

On aika siis lähteä Teletornille. Muutama joukosta päättää jäädä shoppailemaan Viru -keskukseen. Teemme treffit Viru hotellin aulaan.
Busseja Teletornille lähtee Viru keskuksen alakerrasta. Marssimme seuraavaksi sinne. Viru hotellissa meille kerrotaan, että Teletornille pääsee bussilla 34A ja sen pysäkki on 5.
Lipun ostaminen tuottaa ongelmia. Bussin näytössä lukee, että bussissa ei myydä lippuja. Menemme R-kioskille, siellä he kertovat, että he eivät myy yksittäisiä lippuja, siellä voi ladata päiväkortteja.  Yksitäiset liput voi ainoastaan ostaa bussista. Hetken mietimme mitä tehdä. Lähistöllä on Radisson Blue hotelli, jonka ylimmässä kerroksessa sijaitsee näköalakahvila. Mitäpä, jos menemmekin sinne? Lähdemme hotellille. Harmistukseksemme saamme paikan päällä lukea, että se aukeaa vasta klo 12. Päädymme takaisin bussiasemalle odottamaan bussia Teletornille. Bussi tulee. Menemme sisään. Rahastajaa ei näy mailla halmeillakaan koko matkan aikana. Matkustamme ilmaiseksi.
Bussissa opastustaulu kertoo aina seuraavan pysäkin, ja sen lisäksi kuulutus kertoi sekä tulevan että sitä seuraavan pysäkin. Homma toimii. Bussissa olevat mummotkin ovat auttavaisia. Yksi mummo alkaa viuhtoa suunnattomasti ollessamme Piritan pysäkillä. Jäämme ulos. Tornia ei kyllä näy mailla halmeillakaan. Kävelemme eteenpäin. Risteyksessä on kyltti; Teletorn 3 km. No voihan. Päätämme jäädä odottamaan seuraavaa bussia.
Mitä tästä opimme, älä luota mummoihin :) Varsinkaan kun et puhu heidän kieltä.Vihdoin bussimme kaartaa oikeaan paikkaan ja tornikin alkaa näkyä. Jäämme ulos. Vaikuttavaa, siinä se komeilee edessämme. Muutama pakollinen kuva ennen sisään menoa. Sitten sisään. Pääsymaksu ylös on 10 €. Silja linen kortilla saa 0,50 € alennuksen.
Samalla lipulla on mahdollista kiertää näyttely ja katsoa joku tornista kertova filmi. Me menemme suoraan hissille, joka vie meidät kerrokseen 22 ja 171 metriin.
Hämmästymme sillä eteemme avautuu, mitä hienoimmat näkymät ympäri kaupungin.
Kävelen ympäri tornissa ihaillen näkymiä. Yhtäkkiä katseeni osuu lattiaan, mitä ihmettä? Mitä siellä näkyy? Lattiassa on reikä?
Wau lattiassa on paikka paikoin lasiympyröitä, joista näkyy alas. Hiukan huimaa katsellessa. Kuvia on ehdottomasti otettava näistä aukoista. Mielenkiintoista. Lasin päälle en uskalla mennä. Huimaa, kun katsoo alas. Alhaalla kaikki näyttää hyvin pieneltä.
Aikamme kierreltyämme, kiipeämme portaat yhden kerroksen ylemmäs. Siellä on kahvila/ravintola ja mahdollisuus mennä ulos.
Ulkona on mahdollisuus valjaiden avulla mennä reunakävelylle alueelle, missä ei ole reunakaiteita. Ei kiitos. Meille riittää tuo aidattu ulkoalue aivan mainiosti.
Istahdamme hetkeksi ravintolaan.

Faktaa. Torni on näytellyt tärkeää roolia Viron itsenäisyydestä. Lisää tornista voit lukea TV-torni opas kuvauksesta.
On aika lähteä. Bussilla sitten suuntaamme takaisin Viru keskukseen. Taas ilmaiseksi.Hienot on näkymät. Harmi, että päivä on pilvinen


Tässä niitä ns reikiä, mistä näkee alas
Ripaus avaarusalus tunnelmaa
Ravintola seuraavassa kerroksessa tarjoaa maukasta suolaista ja makeaa purtavaa
Uskaltauduin ulkosalle askeltamaan muutaman metrin. Tuuli ulisi nurkissa.
Viru keskuksesta seuraavaksi suuntaamme Vanhaan kaupunkiin. Matkalla kuljemme ohi viehättävien kukkakioskien. Hinnat ovat sen verran alhaiset, että sorrumme ostamaan kukkakimput kotiin vietäväksi. Omani ainakin säilyy viikonlopun yli.


Huomaamme kellon olevan jo yli puolen päivän. Päätämme lounastaa vanhassa kaupungissa. Emme ehdi etsiä halvempia paikkoja, vaan jäämme raatihuoneen torille lounastamaan ensimmäiseen sopivaan mahdolliseen.
Syötyämme on aika lähteä Sadamarketin kautta paluumatkalle terminaaliin ja laivalle.

Syön lounaaksi squideja tomaattikastikkeessa

Minulla on kolme vuotta aikaa edellisestä Tallinnan visiitistä. Jotain on muuttunut, mitä? Ihmettelen kotimatkalla uudelleen ihastumistani. Haaveilen jo seuraavasta matkasta Tallinnaan. Paljon tuntuu ilmestyneen mielenkiintoisia käyntikohteita kaupunkiin kolmen vuoden aikana. Ja olisihan niitä vanhojakin kiva muistinvirkistykseksi kiertää uudelleen.Karkkikaupasta pitää ostaa tuliaisia kotiinviemisiksi


Oletko matkustamassa Tallinnaan?
syö, matkusta ja rakasta blogissa löytyy paljon vinkkejä siitä, mitä Tallinnassa voisi tehdä. Toinen hyvä sivusto on Visit Tallinna.
Vinkkaapa tähän lisäksi, jos sinulla on hyvä lähde, jota hyödynnät Tallinnan matkan suunnitteluun.

13 kommenttia:

 1. Me kotiuduttiin tänään kolmen yön Tallinnan reissulta, ja oli aivan mahtavaa olla kaupungissa kerrankin hieman pidempään. Ja kauemminkin olisin voinut olla, vain kierrellä vanhankaupungin kujia ja syödä niissä kaikissa erinomaisissa ravintoloissa. TV-tornissa emme käyneet, mutta KGB-museossa kylläkin. Mielenkiintoinen kierros!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellekin meni nyt suunnitteluun hieman pidempiaikainen reissu. KGB-museon voisi ottaa seuraavan kerran tavoitteeksi.

   Poista
 2. Tallinna on yksi mun suosikkikohteita, kun se on niin lähellä ja sieltä löytyy aina jotain uutta. Teletorni on ollut pitkään käyntilistalla, kun ei ole muistanut käydä ja joku kerta taas oli liian huono sää, ettei olisi nähnyt mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on ilmoista kiinni kannattaako sinne mennä. Meillä oli pilvinen päivä mutta näkyvyys suht hyvä.

   Poista
 3. Kakka homma, toi teletornille meno vaatii paljon säätöä. Se näyttikin olevan satamasta katsottuna ihan huitsin nevadassa. Sitä paitsi äärelläkävelyyn on tiukka painorajoitus. Mun pitäisi mennä rankalle laihikselle että mä saisin tehdä kaikkea kivaa. :( Toisaalta, säästyypä rahat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olisin kuinka laiha minua ei saisi äärellä kävelemään. Sinä päivänä äärelle ei edes päässyt johtuen kovasta tuulesta.

   Poista
 4. Tuntuu, että jokainen matkabloggaaja pitää Tallinnasta, mutta en ihmettele, niin minäkin. On ehkä vähän kallis tuo televisiotorni, mutta upeat ovat kyllä maisemat. Hmm..muistelisin, että oon kerran matkustanut Tallinnassa bussilla, mutta en yhtään muista miten ne liput ostettiin. Ehkä mekin mentiin ilmaiseksi. :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäköhän siinä on, että pitää Tallinnasta? Johtuuko siitä, että on melkoisen monipuolinen paikka. Kehittynyt viime vuosina edukseen.

   Poista
 5. Tallinna on tosi jees. Minä en ole koskaan käynyt tuolla Teletornilla, vaikka se on monesti ollut mielessä. Korkeanpaikankammoisena taatusti vähän hirvittäisi katsella lattiassa olevasta ikkunasta alas, mutta samaan aikaan, kun korkeat paikat kammoksuttavat, minua, ne myös kiehtovat kovasti. Toivottavasti pääsen itsekin taas pian käymään eteläisessä naapurissamme. Tallinnaan voisi lähteä vaikka pelkästään ruokamatkalle :P.

  VastaaPoista
 6. Tallinna on erinomainen viikonloppukohde: ravintolat ovat tasokkaita ja yhnä Helsinkiä edullisempia, on oopperaa, on vanhan kaupungin hurmaavaa arkkitehtuuria... Tykkään!

  Onnibussia tulee sen helppouden, nettisivujen käyttäjäystävällisyyden ja edullisuuden vuoksi käytettyä nykyään niin, että eipä olemitään käsitystäkään, millaisissa hinnoissa VR nykyään pyörii. Saa halpa ollakin, että kompensoi kaikkia heikkouksiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallinna on muuttunut edukseen viime vuosina. Sinne haaveilen tekeväni juuri tuollaisen viikonloppumatkan. Onnibussi on todella hyvä ja halpa mutta aina ei sovi aikatauluihin. Juna on ottanut niskaotteen ja tarjoaa halpoja lippuja. Junan plussa on se tilavuus ja se, että pääsee liikkumaan matkan aikana.

   Poista
  2. Turku-Helsinki hyvälltä tuurilla 10 €/ suunta.

   Poista
 7. Ihana Tallinna! Hassu tosiaan tuo ensimmäisen laivan 12.30 paluu. eihän siinä ehdi olla Tallinassa kuin reilut neljä tuntia.

  VastaaPoista