Sivut

perjantai 19. elokuuta 2016

Italian toinen lomaviikko postikortissa Cinque Terressä


Cornigilian näköalapaikalla

 En vieläkään osaa uskoa, että me teimme sen. Olimme kesällä Italiassa paikoissa, joista olen aiemmin vain uskaltanut hetken unelmoida. Pääsin toteuttamaan yhtä unelmaani ja kiertämään juuri niitä paikkoja, joita koko talven suunnittelimme näkevämme. Unelmat ovat siis toteuttamista varten.

Ensimmäisen maalauksellisella Comojärvellä (joista olenkin täällä blogissa jo kirjoitellut) vietetyn viikon jälkeen suuntasimme nokkamme Riomaggioreen. Sinne matkustimme Milanosta junalla. Olimme päättäneet jättää autolla ajelun tällä matkalla yhteen viikkoon. Matkasuunnitelmiin teimme vielä viimeisenä Comojärven iltana muutoksia. Tarkoituksena oli Cinque Terre viikon jälkeen viettää Dolomiiteilla muutama päivä mutta totesimme, että kahdeksi päiväksi matka on turhan hankala ja pitkä. Aloimme katsastella uutta vaihtoehtoa ja päädyimme Rapalloon.

Jätimme auton Milanon juna-asemalle. Näin jälkeenpäin en tiedä oliko mitään järkeä jättää autoa keskelle kaupunkia. Olimme vuokranneet auton lentokentältä ja palautus samaan paikkaan olisi ollut järkevintä ja helpointa.
Navigaattori matkan aikana oli ollut lähes pettämätön. Niin nytkin, paitsi se ei tietenkään osannut neuvoa meitä autonvaihtopisteeseen. Navigaattorin avulla pääsimme kyllä juna-asemalle mutta siihen neuvot jäi navigaattorin osalta. Kyselimme aseman ulkopuolella olevilta taksikuskeilta. Yksi heistä tiesi opastaa meitä kertoen, että juna-aseman vieressä on Maggiore kyltti.
Sinne suuntasimme auton nokan. Voisiko tämä olla näin helppoa? Ei ole. Ajamme tuota kylttiä kohti. Se osoittautuu Maggioren parkkihalliksi, joka on suljettu. Vieressä on pysäköintihalli, jonka vahti lupaa parkkeerata automme sillä aikaa, kun haemme toimistoa juna-asemalta.

Aikamme kierreltyämme löydämme toimiston. Toimisto on keskellä juna-aseman ala-aulaa. Sieltä meitä neuvotaan ajamaan auto toiselle puolen asemaa. Haemme auton ja kierrämme sillä toiselle puolen asemaa. Sitten kuuluu kysymys, miten me pääsemme siihen aseman viereiseen parkkiin, sillä siellä näyttää olevan pelkkää kävelytietä ja aukiota. Ei mitään hajua. Käännymme kadulle, josta luulemme pääsevämme parkkipaikalle. Yhtäkkiä olemme keskellä pientä aukiota, sillä olevaa kioskia ja kävelytietä.  Ihmiset katselevat ihmeissään. Paniikki iskee, täältä on päästävä äkkiä pois. HUH. Pääsemme takaisin kadulle ja sieltä huomaamme vihdoin  oikean reitin.
Virkailija vastaanottaa auton, hänellä ei ei huomautettavaa auton suhteen.

Alkaa olla jo kiire löytää lipputoimisto. Sitäkin etsimme tovin, koska joka paikassa on noita automaatteja mutta me haluamme asioida toimistossa. Sellainen löytyy. Lippuluukulla on jonoa. Katselemme kelloa, ehdimmekö me?
Saamme liput. Lähdemme etsimään laituria, mistä junan pitäisi lähteä. Asema on melkoinen mutta opasteet ja taulut neuvovat meidät perille.
Meillä alkaa olla nälkä. Asemalla on paljon ruokapaikkoja. Istahdamme erääseen ja syömme runsaat ja maukkaat patongit.

Milanon juna-asemalla

Sitten onkin aika lähteä. Muutama tunti junassa vierähtää nopeasti kirjaa lukien.
Sestri Levantessa vaihdamme paikallisjunaan. Hetken odotus ja taas olemme junassa. Katselemme upeita ohikiitäviä maisemia. Välillä ollaan tunnelissa ja välillä tullaan ulos aurinkoon. Toisella puolen näkyy jyrkkää rinnettä ja toisella puolen on vastassa upea meri ja mitkä maisemat. Huokaisen välillä syvään ihastuksesta. Miten junarata on voitu rakentaa näihin jyrkkiin kallioihin. Ihminen pystyy näemmä melkein mihin tahansa.
Vihdoin Riomaggiore lukee aseman kyltissä. Ulos siis matkatavaroiden kera. Meille on edellisenä iltana annettu ohjeet, mistä löydämme apartmentoksen omistajan. Tapaamispaikaksi on sovittu Riomaggiore ja ravintola La Grottan edusta.
Riomggioren keskusta ei ole aivan aseman vieressä, vaan keskustaan, missä La Grottakin on, parhaiten pääsee tunnelia pitkin.
Siellä se vuokraisäntä jo seisookin juuri siinä kohdassa kuin on sovittu.
Maksu huoneesta tapahtuu käteisellä.

Riomaggiore ja meidän huoneisto kuvassa vasemmalla toinen talo ylhäältä käsin

Kävelemme omistajan johdattamana huoneistolle. Kohteliaana italialaisena hän auttaa matkalaukkuni kanssa. Päästäksemme lukaaliimme meidän on kohdattava useita rappuja ja kuljettava pikkumatka tunnelissa mutta eri suuntaan.
Tunnelin päässä avautuu valoa ja kohta edessämme siintää meri, pieni kalastajasatama, veneitä, muutama ravintola ja putiikki ja mieletön määrä turisteja kulkemassa ristiin rastiin sekä kauniit eri väriset vanhat rakennukset reunustavat aluetta. Ja yksi näistä taloista on meidän majapaikka! On jo iltapäivä ja muutamat auringonpalvojat hyppivät kallioilta mereen tai loikoilevat kallioilla. Lomamme siis jatkukoot!

Riomaggioren satamaa
Rappuset johdattavat meidät ylöspäin. Vola, talo on juuri siinä, missä hotelsbookingin sivun kuvat ovat kuvanneetkin sen olevan. Sivuilla on varotettu jyrkistä portaista. Tosiaankin ihan standardien mukaan ei niitä ole tehty mutta sinne ylös asuntoon kiipeämme siitä huolimatta tuskan hiki otsalla käpsäkkiemme kera.

Olin jo luullut, että Comojärvellä olimme nähneet niin paljon kauniita seutuja, että enää emme voi nähdä mitään ihmeellistä. Mutta kyllä se niin on, että maailma on täynnä jos mitä kauniimpia ja kauniimpia paikkoja. Ja kuinka niin moni niistä voi ollakaan italiassa?

Yksi niistä monista auringonlaskuista Riomaggioressa. Auringonlaskua katselimme joka ilta
Muutama sana Cinque Terrestä

Se on viiden kylän rypäs Italiassa Ligurian rannikolla. Kylät ja niitä ympäröivät vuorenrinteet muodostavat kansallispuiston, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Suojelun kohteena on myös alueen vedenalainen luonto. Jyrkkä vuoristo eristää kylät, niin että ne ennen olivat vain meriliikenteen kautta yhteydessä muuhun maailmaan, ja sekin oli talvikuukausina vaikeaa myrskyjen takia. Näin selittyy alueen nimi, joka tarkoittaa viittä maata. Maayhteys muodostui vasta, kun 1800-luvulla rannikkoa pitkin rakennettiin rautatie Genovasta La Speziaan, jolloin säännöllinen yhteydenpito ulkomaailmaan tuli mahdolliseksi. Jokaisella viidellä kylällä on oma rautatieasema.

Joka päiväksi otamme tavoitteeksi käydä yhdessä kylässä. Joissakin kylissä käymme useamminkin kuten Monterossossa. Syy Monterossossa käynteihin johtuu siitä, että siellä on uimaranta ja näin kuumalla se osoittautuu parhaaksi vaihtoehdoksi. Toki Riomaggiore tulee meille parhaiten tutuksi, koska majapaikkamme on siellä. Sitä koluamme ristiin rastiin. Vietämme jopa muutaman päivän kävelyretkiemme jälkeen loikoillen sen rantakivillä kirjaa lueskellen.
Muita Cinque Terren kyliä ovat: Manarola, Cornigilia ja Vernazza. Luettelo on siinä järjestyksessä, mikä on reitti Riomaggioresta ylöspäin. Monterosso on sitten viimeisenä.
Jokainen kylä on näkemisen arvoinen. Niistä kirjoitankin omat jutut.

Kulkeminen

Viikon aikana käymme joka kylässä. Aluksi mielessämme on, että haluamme kulkea jalkaisin niitä polkuja, jotka vievät kylästä toiseen.  joka päivä kulkea yksi kylän väli. Harmitukseksemme juuri ne parhaimmat polut ovat edelleen suljettuja, kuten rakkauden polku. Tyydymme sittenkin kulkemaan junalla.
Junalippuja on helppo ostaa automaateista. Yksi suunta maksaa 4 €. Alueelle voi ostaa myös kokopäivälipun. Tämä lippu oikeuttaa kulkemaan niin junilla kuin busseilla koko päivän. Se maksaa 16 e. Me ostamme yhdeksi päiväksi Cinque Terre alueen junalipun.Tällä lipulla esimerkiksi Cornigiliaan pääsee juna-asemalta bussilla. Cornigiliasta olisi bussilla päässyt vielä sen yläpuolella olevaan kylään. Riomaggiorstakin kulki bussi niin juna-asemalle kuin ylempiin pienempiin kyliin.

Ostaessa yksittäisiä lippuja kannattaa ostaa paluulippukin, sillä lippuautomaateilla on usein ruuhkaa.
Lippua ostaessa on laitettava paluuaika. Mutta ei ollut väliä, jos et matkusta juuri valitsemaasi aikaan, koska lippu on voimassa tästä huolimatta yhden kuukauden. Lippuja ostaessa on mahdollista maksaa ostokset pankkikortilla.
Ennen junaan menoa, lippu on vielä muistettava aktivoida erillisessä koneessa.
Junien aikatauluja löytyi asemalta niin seiniltä paperiversioina mutta parhaiten aikatauluista kertoivat monitorit ja kuulutukset.
Aika usein juna oli myöhässä tai jotain junaa ei tullut ollenkaan. Pisin odotusaika ei kuitenkaan meillä ikinä ollut puolta tuntia pidempää.
Syytä on ennen junaan menoa selvittää se, millä asemilla juna pysähtyy. Sillä kaikki junat eivät välttämättä pysähdy kaikilla asemilla.
Näistä huolimatta melko jouhevasti pääsimme junilla matkustamaan.

Cinque Terressä ei autolla tee mitään, sen huomaamme. Siitä onneksi on etukäteen varoitettukin. Parhaiten alueella pääsee kulkemaan junalla. Lisäksi kylissä kulkee busseja, jotka johdattavat kunkin alueen lähikyliin.

Toinen tapa kulkea kylien väliä, on venelautta. Matkustamme lautalla yhden päivän. Lippuja voi lautalle ostaa ihan yksittäisiä tai sitten koko päivän lippuja, jotka oikeuttavat kulkemaan koko alueella. Hinta vaihtelee 7 €- 30 €uroon riippuen siitä, minkälaisen matkan ostaa. Lautalla pääsee myös Portovenereen, mitä ei missään nimessä kannata jättää väliin.
Lippuja saa ostaa satama-aluuelta joka kylästä. Lauttoja kulkee melkein tunnin välein. Riomaggioressa lipunmyyntiä varten löytyy standi, joka sijaitsee satamassa. Mene tullessasi satamaan vasemman puolen rappuja ylös ja myyntikoju on vasemmalla heti rappujen jälkeen ennen näköalaravintolaa/kahvilaa. Myyjä on paikalla päivittäin.
Portoveneressä teimme vielä erikseen risteilyn, joka kiersi sen edustalla olevat pienet saaret; Palmarian, Isola del Tinon ja Isole del Tineton. Näistäkin teen jutun aikanani.

Cinque Terren alue muodostuu nousuista ja laskuista. Rappusia ja mäkiä oli runsaasti. Liikuntaesteiselle alue on haaste ja polvivammaisetkin saattaa olla lujilla. Ihan taviksellekin yli 30 asteen lämpötilassa portaiden nousut tai ihan muut nousut tai ylipäätään kulkemiset tuottivat välillä tuskaa. Hikikarpalot otsalla siellä liikuimme. Vettäkin  oli syytä varata mukaan aina.
Hikiset nousut olivat kuitenkin vaivansa arvoisia. Ne palkittiin upeilla näköaloilla.
Mutta hirveältä tosin tuntui se ihmismassa, joka esimerkiksi juna-asemalla odotti junaa seuraavaan etappiin. Miten alue siis kestää sen kaiken ihmismassan? Onko totta, että alueella on tuo kävijämäärä raja? Vai oliko se pelkkä myyntikikka? Alla olevan sivuston mukaan oli. Että se siitä.

Varsin kattava sivusto, missä kerrotaan monia asioita Cinque Terrestä löytyy osoitteesta: https://cinqueterre.a-turist.com/how_to_get_around

Cornigilian juna-asema
Retkiä

Riomaggioresta on mahdollisuus osallistua muutamille retkille. Viinitilavierailun huomaamme liian myöhään. Kylässä on toimisto, mistä lippuja retkille voi ostaa.
Kylän ja alueen infopiste löytyy juna-asemalta. Sieltä voi ostaa mm maksullisia vaellusreittilippuja tai niitä Cinque Terren alueen päiväjunalippuja. Huomaa siis, jos haluat kulkea noita kylien välisiä reittejä on niistä maksettava erikseen.
Ohessa linkki tripadvisorin sivuille, missä löytyy infoa siitä, mitä alueella voi tehdä.
rakkauden polku, joka oli suljettu
Ostokset

Alue ei ole mikään shoppailijan paratiisi. Mitään hirveän ihmeellistä ostettavaa alueella ei ole. Me emme onneksi shoppailua tällä reissulla kaivanneet.
Matkamuistomyymälöit alueella oli ja alueen erikoisuudet olivat pääasiassa; saippuaa mm sitruunasta sitruunan mallisena, sitä normaalia turistikrääsää, sitruunalikööriä, Cinque Terre alueen viinejä jne.
Cinque Terre viiniä me ostimme viikon aikana muutaman iltaa istuessamme huoneistossamme auringonlaskua katsellen. Yksi pullo oli ostettava mukaan kotiin.
Ravintoloita, kahviloita, leipomoita, jäätelökioskeja ja pikku ruokakauppoja oli paljon.
Perusasiat kylästä löytyy ja ns reppureissaajaa pärjää alueella hyvin. Olimme lusineet puolet lomastamme ja vaatteet alkoivat olla pesun tarpeessa. Kylästä löytyi self service -pesula, minne me veimme vaatteemme pesuun.Ravintolat

Ruoka ei yllätykseksemme ollut hirveän kallista. Sitä sai eri hintaluokissa. Riippuen siitä, missä päätti ruokailla. Esimerkiksi halvimmillaan paikallisesta kioskista sai pizzan alkaen 5 €. Ravintoloita löytyi hintatasoltaan hyvin erilaisia.
Kaikki mitä söimme maukasta. Kirjoitan oman jutun muutamasta paikasta, joihin ihastuimme kovin.

Yksi lempipaikoistani löytyi huoneistomme vierestä ns näköalaravintola. Tässä istun iltakahvilla herkuttelemassa. Tuo vaahto oli jotain kahvin ja suklaan makuista, jota sai dipata muffinien kanssa.

Alueella valmistettua viiniä ja tästä tuli lemppariamme. Pullon hinta 14 €

Majoitus

Alueella ei ole isoja hotelliketjua. Monterossosta löytyy ehkä ne isoimmat. Kylä onkin enemmän rantalomakohdetta muistuttava kuin muut. Tai sitten on mentävä Levanteen tai La Spezaan. Muutoin alueella majoitus on lähinnä apartmentos tyyppistä. Myös pienehköjä majataloja/hotelleja löytyy. Me löysimme majoituksen  Trivagon ja Hotelsbookingin kautta. Jos haluat alueella yöpyä, kannattaa majoituksen suhteen olla ajoissa liikkeellä. Itse tein varauksen jo syksyllä.
Esittely huoneistossa löytyy erillisestä jutusta.

Alla nuo Cinque Terren kylät. Kävellen yhtensä 10 tuntia kylästä kylään.


Kartta Riomaggiore - Portovenere reitti eri, koska me kuljimme meritseManarola

Monterosso al Mare


Cornigilia

Vernazza


Riomaggiore

Portovenere

45 kommenttia:

 1. No olipa siinä autonpalautusta kerrakseen! Tuolla Cinque Terressä olisi kyllä kiva käydä. Nuo on varmasti Como-järven kanssa täysin erilaisia, vaikka upeita molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös hiukan tuskaisena kiertelimme ympäri juna-asemaa ennen kuin löysimme. Jopa poliisi, jolta kysyimme ei tiennyt missä toimisto on. Sitten se löytyi erään pylvään takaa. Kyllä eri maakunnat eroavat suuresti toisistaan. Sanotaanko, että Como on hienostunut alue, ehkä rauhallisempi kuin Cinque Terre ja Sveitsin vaikutteita ja vanhoillisempi. Cinque Terre vei meidät enemmän nostalgiseen maailmaan sanotaanko mieleen tuli 50-luku ja turisteja todella paljon.

   Poista
 2. En ole koskaan tuonne vielä päässyt, vaikka haaveissa se on ollut jo pitkään. EN vain oikein tiedä, mihin aikaan sinne olisi ihanteellisinta mennä - minä kun kammoan niitä turistimassoja sen verran paljon...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras ajankohta matkustaa tuonne on kevät tai syksy. Syksy ehkä vielä parempi, koska keväällä ilmeisesti sateita ja maanvyörymiä enemmän ymmärtääkseni. Todellakin ihmisiä oli mutta onneksi illaksi aina rauhottui. Itselle pahiten ihmismassa tuntui Manarolassa, sieltä halusin äkkiä pois. Uudestaan menimme paikalle illalla.

   Poista
 3. Voi tämäkin alue on omalla matkalistalla...Se vaan on niin kauniin näköinen!!! En kyllä taitaisi uskaltaa Italiassa autoilla..ehkä mieheltä onnistuis, mutta mä stressaisin ihan liikaa :D Ihana, että pääsitte kauan suunnittelemaanne reissuun :)

  VastaaPoista
 4. Hanneli / duunireissaaja22. elokuuta 2016 klo 18.57

  Mä sain tänä kesänä kyllikseni Italiasta, vaikka siellä ihan viihdyttiinkin. Tykkään vaan niin paljon enemmän monesta muusta paikasta. Mutta kun joskus taas palaan Italiaan, on sekä Como että Cinque Terre koettava. Ja Rooma. Ja Amalfi. Ja ja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on nyt myös kahtena kesänä oltu Italiassa. Ensi kesänä kohteena muuta vaikka samalla tavalla on yhä paikkoja, minne haluaisin, kuten Dolomiitit.

   Poista
 5. Cinque Terre on omallakin haavelistalla, tai Italia ylipäänsä! Ihanaltahan siellä näyttää ja kuulostaa. Menisin tosin itse keväällä tai syksyllä vähän sesongin ulkopuolella, vaikka säät sitten vähän huonommat olisivatkin. Mies on juuri Dolomiiteillä kalliokiipeilemässä kaveriensa kanssa, sanotaanko että olen lievästi kade... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täälläkin yksi kade. Nim. Dolomiitit haaveena.

   Poista
 6. Cinque Terre on upea paikka ja kylät on tullut patikoitua itse läpi kertaalleen. Ajattelin mennä sinne kyllä uudestaan ja viipyä reissulla 7 yötä. Ensimmäisen Levantossa, siitä eteenpäin yksi jokaisessa kylässä ja Riggiomaresta jatkan Portevenereen. Viimeksi tuli kylät patikoitua päivässä läpi Riggiomaresta Monterossaan niin sanotusti tutustumisreissuna :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa hyvältä reissusuunnitelmalta. Levantossa ja La Spiezassa emme käyneet ollenkaan.

   Poista
 7. ihanan näköistä! Tosi kiva postaus! Munki pitää todellakin tutustua paikkaan ja mennä käymään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta suosittelen, vaikka turismia paikassa on yllin kyllin. Mahtaako käydä kuten Venetsiassa? Paikalliset katoaa alueelta.

   Poista
 8. Upennäköinen paikka, tuonne pitäisi lähteä!
  Mistähän se johtuu, että niin monesti auton palauttamispisteen löytäminen on kaikista hankalinta? :D Eikö vuokraavantahon kannattaisi tehdä osoitelista palautuspisteistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä heillä oli osoite palautuspaikasta mutta meidän järkeen ei mahtunut se että osoite oli juna-asema ja asema joka oli keskellä kaupunkia, eikä parkkipaikkoja juurikaan lähitienoossa. Olisi voinut ehkä olla paremmat ajo-ohjeet minne ajaa.

   Poista
 9. Koska olen tietynlainen nörtti, niin "Rapallo" herätti minussa mielikuvan jostain ja piti kaivaa esille tämä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Rapallon_sopimus . On se jännä, kuinka Italiassa on historiaa joka paikassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau. Piti itsekin käydä katsomassa, mikä juttu tuo oli....mielenkiintoista. Sitä ei siellä mainittu missään.

   Poista
 10. Mulla ei ollut mitään hajua että Cinque Terre ei oliskaan vain pikkuinen kylä vaan VIISI kylää. Mun italian taidot on aika olemattomat. Olispa mahtava tehdä kymmenen tunnin patikka kylästä kylään kävellen joskus. Tosin kyllähän siinä menis varmasti kauemminkin kun pitäisi pysähtyä ottamaan kuvia jatkuvasti. Ja syömään hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että kukaan ei kävele päivässä koko matkaa. Varmaankin päivä ja yksi etappi voisi olla kohtuullista. Melkoisia nousuja kun nuo reitit sisältävät ja kuvia, niitä on otettava.

   Poista
 11. Eikö olekin ihanaa, kun omat unelmat oikeasti toteutuvat! Mäkin olen päässyt tänä vuonna toteuttamaan useamman oman unelmani, ja se on huikeaa huomata että niin sitä voi vaan oikeasti saada kokea ne asiat, mistä on pitkään vain haaveillut :) Noille kulmille on mulla vielä vasta haaveena päästä, mutta eiköhän tämäkin haave joskus toteudu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. happy me, happy you! Unelmat ovat toteuttamista varten.

   Poista
 12. Tuohon Cinque Terreen pitänee paneutua - ja pikimmiten, sillä ovat tainneet jo aloittaa / tai harkita aloittavansa turistimäärien rajoittamista.
  Jotenkin tämä kuitenkin vaatii vähän enemmän suunnittelua kuin vaan matka vaikka Roomaan, joten on jäänyt muiden reissujen jalkoihin, toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuolta Cinque Terren turisti sivuilta, että eivät ole rajoittamassa. Olikohan sittenkin vaan juttua.

   Poista
 13. Cinque Terre oli ehdottomasti meidän parin vuoden takaisen Italian reissun kohokohtia. Meillä oli siellä tosin vaan pari päivää aikaa, mikä ei mitenkään ollut tarpeeksi! Ihan mielettömän kaunis ja kuvauksellinen paikka. Me yövyttiin La Speziassa mikä on hiukan Cinque Terren ulkopuolella, mutta helposti sinne suhautti junalla siinä missä muihinkin kyliin. Ensi kerralla haluaisin kyllä yöpyä ihan jossain niistä viidestä kylästä, ja samalla reissulla tutustua myös Portovenereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea yöpyä joka kylässä, voisi olla mielenkiintoinen.

   Poista
 14. Mä jotenkin kuvittelin Cinque Tierren olevan yksi kaupunki, mutta nyt tiedän sen koostuvan viidestä paikasta. Italiassa oon pari kertaa käynyt, tuskin tulen meneään kovin pian uudestaan. Onhan se hieno maa, muttei mikään oma suosikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nää makuasiat. Itse en ole vielä käynyt Espanjassa ollut itselle paikka, joka ei niin suosiossa. Nyt kuitenkin jo listalla.

   Poista
 15. Ai että, olisikohan tämä ensikesän vaelluskohteeni? Aivan ihanan näköistä, mukava oli lukea kaikkea tärkeää infoa ja kyllähän se vähän lohduttaa ettei muillakaan siellä lomalla aina kaikki suju ihan muitta mutkitta (auton palautus) :D Minun pitää kerätä rohkeutta vielä paljon, että uskaltaisin missään vuokrata autoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että Comojärven liikenne ja korkeuserot hiukan jarrutti meidänkin seuraavaa autovuokrausta. Kannattaa tutustua vaellusreitteihin vaikka itse kyllä mieluummin vaeltaisin Dolomiiteilla, Sveitsissä Alpeilla tai menisin tuon Santiagon pyhiinvaellusreitin.

   Poista
 16. Tätä pittoreskia kylärypästä olen monesti ihaillut kuvista. Pelottaa, että olisi superkallis ja ihmisten täyttämä, jos sinne menisin. Mutta eihän se sitä kauneutta pois vie. Ja kuulostaa niin idylliseltä kävellä polkuja pitkin kylien välillä, vaikka ei junakaan varmasti huono vaihtoehto ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätys suuri oli meille ainakin se, että ei ollut hirveän kallis. Jos esim vertaa Comojärven seutuun mutta ihmisten täyttämä kyllä. Portoveneressä oli kallista sitä ihmettelimme, melkein tuplahintaista. Eli jos suunnittelet piknikkiä, kuten me, kannattaa eväät ostaa etukäteen. Me ostimme paikanpäältä ja ihmettelimme hintoja.

   Poista
 17. Hurja tuo teidän autonpalautus. En tiedä uskaltaisinko lähteä tuonne autoilemaan. Kaunista seutua! Olin Lago Maggiorella pari viikkoa sitten ja minäkin ihmettelin edullista hintatasoa. Olin mieltänyt Italian kalliimmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maggiore oli varmaan myös kaunis paikka? Kyllä suht edullisesti sai syödäkseen.

   Poista
 18. Tuo alun autonpalautuskertomus muistuttaa montaa meidänkin kokemaamme. Aikaa on hyvä varata RUNSAASTI. Italia on nimenomaan kunnostautunut maana, jossa käytäntö on hyvin sekava.

  Ollaan kierrelty noilla tässäkin jutussa listattuja paikkoja useasti. On kyllä kaunista seutua. Tosin aina alla on ollut vuokra-auto, joten lisämaustetta on tuonut ainainen pysäköintiongelma. Mutta niistäkin on selvitty.

  Jännä, että moni kokee ajamisen Italiassa jotenkin vaaralliseki tai haastavaksi. Voin vakuuttaa, että 45-vuotias melko herkkähermoinen nainenkin selviää siitä oikein hyvin. Viimeksi taivuttelin yli 5 metriä pitkän Mersun yli Passo Stelvio- solan, jossa mutkia oli enemmän kuin laki sallii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että uskalsit. Minun ei loppujen lopuksi tarvinnut rattiin kajota ollenkaan koko matkan aikana. Kyllä siellä ajelee, kunhan on malttia matkassa mukana.

   Poista
 19. Italia vaikuttaa melko monipuoliselta maalta ja kauniita paikkoja sieltä varmasti löytyy vaikka kuinka. Täytyy pitää mielessä nuo kylät. Unescon maailmanperintökohteet kiinnostavat toki aina, mutta varsinkin tällainen, jossa riittää tekemistä vaikka viikoksi. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hirveästi vaihtoehtoja tarjoaa Italia. Nyt vaihdamme maata välillä. Muuten kyllä tässä vielä tarkemmin kerron joka kylästä vielä pitkin syksyä.

   Poista
 20. Olen kuullut cinque terrestä, mutta en ole ikinä perehtynyt tarkemmin. Kiitos kattavasta postauksesta!

  VastaaPoista
 21. Tässäpä oli kunnon tietopaketti alueesta ja siellä olemisesta. En ole tällä alueella Italiassa koskaan käynyt, mutta näyttää kyllä kauniilta ja olisi kiva päästä vähän kiertelemään tuollakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sitten viet Italian kohdelistalle. Siellä kyllä on valinnan vaikeus, minne haluaa matkata. Minulle tämä oli jo kolmas kerta ja esim ihan etelässä en ole vielä käynyt.

   Poista
 22. Italiassa niitä kauniita paikkoja tosiaan on vaikka muille jakaa - turistina iskee monesti valinnan vaikeus.. Cinque Terrekin on jo pitkaan ollut mun listalla, ja tämä postaus vaon vahvisti entisestaan ajatusta siitä, etta tuonne on kylla matkustettava ennemmin kuin myöhemmin :) Harmi, että osa polyista oli edelleen kiinni, mutta teillä näytti olleen tosi mukava ihan niinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo polku, mikä oli kiinni olisi kai ollut niistä helpoin. Mutta kyllä siellä on reittejä siitä huolimatta kuljettavaksi.

   Poista
 23. Voihan nyt autonpalautus - aina menee ihan ihmeelliseksi kikkailuksi.. Olette kyllä kiertäneet ihan kiitettävän reitin :) Hyvältä vaikuttaaa! "Onko totta, että alueella on tuo kävijämäärä raja? Vai oliko se pelkkä myyntikikka? Alla olevan sivuston mukaan oli. Että se siitä." MAHTAVAA! Tätä mietin joskus itsekin ja hyvä että nyt selvisi että myyntikikka vain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tämä on hiukan sama juttu kuin Barcelonan turistivirtojen esto. On paljon turistivirtojen vihaajia. Tuolla keväinen puhe rajoituksesta oli kai pelkkä myyntikikka.

   Poista