Sivut

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Naantali- lumoava talvikaupunkiSilloilla on tärkeä merkitys, ne yhdistää mutta toinen merkitys on siinä, että näillä silloilla myös silmä lepää

Näkymää Ukko Pekan sillalta Kultarantaan, sinne pitää mennä kesällä

Taas tuli innostuttua haasteesta, missä haastetaan tekemään juttu talvisesta kotikaupungista.
Aikaa on kulunut jo tovi tästä haasteesta ja välillä kaiken lumen melkein lähdettyä pois, olin jo hylätä koko haasteen. Sitten talvi jatkui ja jatkui sekä myös talviset ja ehkä jo vähän kevättalviset kelitkin saapuivat kunnes päätin ryhtyä tuumasta toimeen.
Tosiaan olen naantalilainen. Mutta olen kuntayhdistymisten kautta ns uusnaantalilainen.
Pohdinkin sen vuoksi, mitä esitellä tässä kirjoituksessa, sillä meillä on paljon nähtävää. Sitten mieleeni juolahti, että esittelen niitä tuttuja ja mieluisia paikkoja, joissa tulee samoiltua ja jotka merkitsevät minulle naantalilaisena sitä jotakin.
Pohdin myös vuodenajan vaikutusta, koska talvella tulee käytyä eri paikoissa kuin kesällä. Tällä hetkellä tuntuu, että koko saaristo uinuu talviunessa. Kesällä taas koko saaristo herää eloon. Niin se vain on, että eri paikat näyttävät ihan erilaisilta on sitten talvi tai kesä. Tämän vuoksi päätin, että teen tämän saman jutun sitten aikanaan myös kesällä.

Lähdetään ensin liikenteeseen Rymättylästä ja kiivetään Karhuvuoren ilmanvalvontatornille,  joka sijaitsee Aaslaluodolla. Tämä etappi, millä nyt ensin kuljemme, kuuluu myös ns pikkurengastiehen. Reitti kulkee Naantalista Rymättylän ja poikki Röölän ja Airismaan pääset lossille ja sitä kautta yhteysalukselle Nauvoon jne. Ilmavalvontatornilta on upeat maisemat ja sieltä näkyy melkein "Ruotsiin asti".
Siis no ainakin luulin kiipeäväni tornille mutta....sen verran näytti jyrkät rappuset liukkailta, että päädyin kääntymään takaisin. Palataan tähän etappiin kesällä uudestaan.

Tässä siis ensin menossa Aaslaluodolle

Näkymä Kirveenrauman sillalta.

Kirveenrauman sillalla


Hämmärönsalmen lossia odotellessa

Sieltä se tuleekin

Aaslaluodon taidetta

Ilmanvalvontatornin kyltit


Ilmanvalvontatornille menevät rappuset

Matkalla tornille on pysähdyttävä muutamassa upeassa paikassa; Röölän rannassa ja Airismaalle johtavalla sillalla.
Röölässä oli juuri edellisenä viikonloppuna ollut nuottasilakkamarkkinat. Nyt on kylänraitti hiljainen. Kaukana ulapalla näkyy pilkkijöitä. Tänne tuon teidät myös kesällä, kun rantaravintola avaa ovensa.

Röölässä hiljaista mutta oho onpa jäällä jengiä


Tornilta käännymme takaisin Naantalin suuntaan. Rymättylä muodostuu sadoista eri saarista. Isoimpia saaria yhdistää sillat. Aaslalle on kuljettava lossilla ja siitä eteenpäin pääse siis yhteysaluksella.
Aikataulut löytyvät www.ely-keskus.fi saaristoliikenne.
Sitten seuraava pysäkki on Särkänsalmen silta. Täällä on kesällä grillikahvio, minne on ehdottomasti aina silloin tällöin pysähdyttävä kahville tai jätskille.
Särkänsalmen kioski

Tänne on ainakin kerran kesässä pysähdyttävä kahville

 
 

 

Seuraavaksi ollaankin jo Ukkopekan sillalla. Kesällä Kultaranta ja Kuparivuori ovat ehdottomia käyntikohteita.
Ukkopekan sillalla

Kuparivuori
 Vihdoin olemme Naantalissa. Ensin mennään vanhaan kaupunkiin ja rantaan katsomaan, kuinka ranta nukkuu talviunta. Kovin tunnutaan jo alettavan valmistautua tulevaan kesään, koska rannassa tehdään remonttia eri taloihissa. Nyt alkaa tulla jo ikävä kesää.

Ja tietysti kaikkien suosikit muumitkin ovat unessa. Mennäänpä kurkistamaan muumitaloa. Hiljaista on muumilaaksonkin tiellä.

Muumimaailman vierestä pääsee kävelytietä pitkin uimarannalle ja Kaivopuistoon. Sinne emme nyt mene.

Naantalin rantsulla. Hiljaista on


Kioskikin on kiinni

Vanha kaupunkikin nukkuu

Hiljaista on täälläkin ja nyt iskee ikävä kesäänMuumilaakson tieNukkuu ne muumitkin vielä

Täytyy sanoa, että olen ylpeä kun saan asua näin hienossa kaupungissa. Kierroksen päätteeksi menen juomaan kupin kahvia Naantalin kylpylään. Toinen talvella auki oleva suositeltava kahvila on Aurinkoinen ja on niitä muitakin.
Naantalin kylpylässä kahvilla

Kylpylässä on mahdollista hemmotella itseään hyvin monella eri tavoin. Tässä menossa viinikylpyhetki

Lisää tietoa eri kohteista
Retkipaikka; Karhuvuorella
Rymättylä seura
Visitnaantali


Haasteen säännöt (Liitä nämä säänöt tällaisenaan oman juttusi loppuun.)
Jos innostut tästä leikkimielisestä haasteesta, mainitsethan omassa blogitekstissäsi, että Maailman äärellä -matkablogi on tämän haasteen äiti, ja liitä juttuusi linkki Savonlinna – lumoava talvikaupunki -juttuun!
Olisin myös iloinen, jos kaikki haasteesta innostuneet ja jutun kirjoittaneet kävisivät linkittämässä juttunsa Savonlinna -lumoava talvikaupunki -postauksen kommenttikenttään! Haasteeseen saa tarttua kuka vaan ja haasteen saa myös panna eteenpäin.
KIITOS!

19 kommenttia:

 1. Huvittava sattuma kun minäkin juuri kävin Naantalissa kurkkimassa muumeja ja muuten vaan hengailemassa. Kirjoitinkin siitä blogiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vaan, mielenkiintoista, aika jännä sattuma! Itsellä haasteen kautta tämä on muhinut kauan ja viime viikolla tuon kierroksen sitten viimein pääsin tekemään. No onneksi meillä on hiukan eri reitit eli kannattaa lukea molemmat jutut.

   Poista
 2. Naantali on mielestäni tosi kaunis kaupunki! Ja etenkin kesällä, mutta ei hassummalta näytä nämä talvisetkaan kuvat. Saapa nähdä jos ensikesänä taas tekisi retken tähän idylliseen ihanaan kaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kesällä kaupunki ja saaristo herää eloon. Muistan kun muutimme, ensimmäinen talvi tuntui oudolta, oli niin hiljaista. Nyt siitä jo jopa nauttii.

   Poista
 3. Mahtavaa, etä lähdit mukaan haasteeseen! Naantali on yksi lempparikaupungeistani. Tosin olen käynyt siellä vain kesällä, joten oli kiva päästä kurkkaamaan, miltä siellä talvella näyttää. Minä olen muuten kirjoittanut Savonlinnasta myös kesäjutun, mutta ehkäpä tällä Lumoava-teemalla voisi silti jatkaa kesällä. Tokihan omasta kaupungista voi kirjoittaa vaikka joka vuosi :). Tässä on kesäjuttuni, jos haluat kurkata. Ja tervetuloa ihanaan Savonlinnaan! http://maailmanaarella.com/2015/07/31/kesa-savonlinnan-helmet/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Savonlinna on mahtava kaupunki ja ihan varmasti löytyy kohteita ja ihmeteltävää sieltäkin suunnalta. Kesällä siellä on tullut käytyä muutamaan otteeseen. Talvella ei niin. Kiva juttu tehdään tuosta kesästä uusi haaste!

   Poista
 4. On kulunut vähän aikaa siitä, kun kävin Naantalissa, mutta kävinkin juuri noissa maisemissa, siis Muumimaailmassa, vanhassa kaupungissa ja Kultarannassa. Pohdiskelin, että missä on se luoto, jolta Urkkia ammuttiin. Hienot kuvat kvaakuista! Kvaakku on aina paras, kwack!
  Haasteeseen en mitenkään kerkiä näillä lumilla vastaamaan.

  VastaaPoista
 5. Ihan kivalta näyttää myös "loskakelissä". Naantalin varmasti lähes kaikki kun mieltävät kesäkaupungiksi. Muumilaaksossa haluaisin kyllä joskus talvella päästä käymään, se on varmaan aika söpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loskakelissä tottatosiaan ja vielä pilvinen päivä. Vinkki, talvella kannattaakin, koska alueelle on vapaa pääsy!

   Poista
 6. Enpä olekaan Naantalia talviasussa nähnyt. Kesä saisi kyllä jo pian tulla. Melkein alkoi palella kuvia katsellessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että varsinainen talvi oli jo mennyttä. Ihaninta talvella on jäätiet, joissa luistella, hiihtää tai kävellä. Kyllä itsekin ikävöin kesää kävellessäni rantsulla.

   Poista
 7. Naantali on ihana kaupunki ainakin kesäisin, mutta miksipä ei myös talvisin! Nyt kun muutettiin Kaarinaan Naantalin kupeeseen, tulee varmasti tutustuttua Naantaliin paremmin.

  VastaaPoista
 8. Noiden siltojen takia Naantali jäi aikoinaan purjehdusvuosina vähän meiltä mottiin kun hankittiin isompi vene, jolla ei enää päässyt Naantaliin paitsi Luonnonmaan kiertämällä. Sitä ennen kävimme siellä monena kesänä veneellä. Nyttemmin ajoittain kyllä autolla. Kiva pieni kaupunki!

  VastaaPoista
 9. Naantali on tosi kaunis ja idyllinen kaupunki. Kiva nähdä myös talvisia otoksia sieltä!

  VastaaPoista
 10. Naantalissa olen joskus pienenä käynyt moikkaamassa Muumeja, mutta eipä siltä reissulta kauheasti muistikuvia itse kaupungista jäänyt. Kauniin näköinen kyllä, ihanan värisiä puutaloja. Joskus kesällä voisi käydä tuollakin kääntymässä, jos sattuu vaikka Turussa olemaan.

  VastaaPoista
 11. "Röölä", "Aaslansalmi"... jestas tätä suomen kielen rikkautta ja kummallisuutta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Aaslaluoto....eiköstä, ei ole mitään hajua mistä sana Röölä on tullut.

   Poista
 12. Kiitos! Itse sitä aina ajattelee ulkopaikkakuntalaisena, että Naantali on vain vanha kaupunki. Mutta sehän on paljon muutakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin Naantali on paljon merihenkistä paikkaa täynnä. Eikä tässäkään vielä kaikki. Mukaan voisi ottaa Merimaskun ja Velkuan. No näistäkin voisi pientä juttua tehdä kesällä.

   Poista