Sivut

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Hvar-kesäpäivää saaressa parhaimmillaan


Hvar Stari Grad


Splitin satama

Tämä oli Splitin matkamme toinen retkipäivä lähisaareen. Nyt oli vuorossa Hvarin saari.
Etukäteen koitimme etsiä tietoa saaresta.
Ainoa suomalaisen juttu löytyi keskustelupalstalta. Joku suomalainen oli ollut purjehtimassa ja rantautunut saareen. Kehui saaressa olevaa pontikkakauppaa. Ponua/viiniä sai ostaa omaan täyttöpulloon.
Toki sitten myös löysin muutakin tietoa. Mutta kännykästä käsin tutkailu ei aivan helppoa ollut. Ainakaan sillä vanhalla versiolla.

Fanta ei kuulu joukkoon :)


Hvarin pinta-ala on lähes 300 km². Hvarilla viljellään hedelmiä, oliiveja, laventelia sekä kalastetaan. Vuoden 2001 tietojen mukaan saaren asukasluku oli noin 11 500 henkilöä. Alue on yksi ensimmäisistä ihmisten antiikin aikana asuttamista Adrianmeren saarista. Stari Grad on saaren pääsatama. Muita kaupunkeja ovat Jelsa  ja pieni kylä Sućuraj.
Antiikin Kreikan aikainen asutus Stari Gradissa muodostaa ainutlaatuisen kulttuurimaiseman, joka on mukana myös Unescon maailmanperintölistalla. Täällä viljellään viinirypäleitä ja oliiveja samaan tapaan kuin jo kaksi tuhatta vuotta sitten.
Hieman harmittaa, kun me emme ehtineet päivän aikana saaren jossakin viinitiloista vierailemaan. Emme myöskään käyneet saarella olevalla linnoituksella, missä suositellaan käymään.
Kylän kirkossa Pyhän Stefanin katedraalissa käväisin.
Hvarin saari on enemmän juuri jetset piirien paikka kuin Brac.

Stari Gradin rantabulevardi
Stari Gradin yksi vanhan kaupungin kaduista


Lautta saapui Hvarin satamaan. Satama oli hieman erillään kylästä. Satamassa oli ainoastaan jonkinlainen supermarket, mistä mekin käväisimme ostamassa evästä, koska meillä ei ollut aavistustakaan mitä meitä vastassa odotti. Se kun olisi voinut pahimmassa tapauksessa olla vaikka kilometritolkulla taivalta helteessä.


Löysimme kävelytien ja lähdimme tarpomaan sitä pitkin eteenpäin. Toiveessa oli löytää kylä Stari Grad.
Käveltyämme noin kilometrin vastaan tuli ensin jonkinlainen uimapaikka ja kioski. Sieltä sitten alkoikin näkyä kylääkin tai kaupunkia dalmatialaistaloineen.
Kylä oli melko hiljainen. Ei vielä tähän aikaan vuodesta hirveitä turistimassoja. Rauhassa saimme kulkea. Kävelimme kylän kapeilla kujilla.

Lauttarantaan takaisin kävellessä jäimme vielä hetkeksi kävelytien varrella olevalle auringonottotasanteelle nauttimaan luonnon rauhasta ja auringon polttavista säteistä. Ihana laiskan letkeä kesäpäivä.8 kommenttia:

 1. Jetset-piirien paikka tai ei, ihan mielettömän sympaattisia katuja ja upeita maisemia, niin kuin varmasti muuallakin Kroatiassa. Semmoinen fiilis, että pakko päästä Kroatiaan jollain tulevista Euroopan reissuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti suosittelen. Ja jos ei halua matkata ihan ihmisvilinässä alkukesän tai syksy on kai niitä parhaita matka-aikoja.

   Poista
 2. Muistankin lukeneeni tästä saaresta jossain vaiheessa - eli kaipa tästäkin hyvillä yhteyksillä ja ajan kanssa netistä juttuja löytyisi. Ja nyt löytyy yksi lisää! Vietimme joskus viikon Dubrovnikin lähellä Cavtatissa ja pidimme kyllä siitä, mutta Split on vielä kokematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä nykyään löytyykin. Käynnistämme on kolme vuotta aikaa. Silloin ei niin paljoa tietoa löytynyt.

   Poista
 3. Olen käynyt Hvarilla monta kertaa päiväreissuilla: Jelsassa, Sucuraj'ssa ja useasti Hvarin kaupungissa, mutta Stari Grad on jäänyt näkemättä. Aika samalta kylläkin näiden kuvien perusteella näyttää kuin Hvarin kaupunkikin; idylliseltä kroatialaiskaupungilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, kun me emme käyneet saaren muissa kylissä. Mutta tosiaankin tyyli on ihan varmaan sama. Nuo viinitilat olisi olleet mielenkiintoisia vierailukohteita.

   Poista
 4. Jotenkin ei yllätä, että ainoa suomalaistietokin koskee pontikkaa... Viehättävän näköinen pikkusaari. Jos en olisi lukenut tekstiä lainkaan, olisin veikannut sen kreikkalaiseksi. Krotia onkin vielä käymättä, olisi mukava päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa se vaikka täytyy sanoa, että vanha pappa (myyjä) ja siisti putiikki yllätti. Paikka ihan käveli vastaan. Hiukan huvitti siinä kohtaa! Muuten Kroatia on aivan ihana.

   Poista