Sivut

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Helsingin Kalliossa opastetulla kävelykierroksella -Naisten pankin hyväntekeväisyystapahtuma

Eläintarhan lahti

Olen jo kauan tuntenut tarvetta auttaa parhaani mukaan niitä, joiden olot eivät ole parhaat. Olen myös todennut, että näitä ihmisiä emme ole me, vaan kanssasisaremme kolmansissa maissa.
Vuosia sitten tutustuin Naisten pankin toimintaan ja sen ideologia kolahti heti. Hyvinvointi lähtee naisista, on heidän ajatus. Miksei siis auteta/opeteta kolmannen maan naisia perustamaan yrityksiä paikanpäällä ja auteta heitä lähtemään alkuun esim. kouluttautumalla ja lainaamalla rahaa yrityksen perustamiseen? Ja miksei rahan lainaaminen voisi perustua kylässä olevaan pankkiin, jota pyörittää itse kyläläiset?

Näistä ideoista syntyi aikanaan Naisten pankki.
Mitä me voimme tehdä täällä Suomessa? Kaikki ei voi lähteä kehitysmaihin auttamaan. No tietysti voimme kerätä rahaa näitä eri operaatioita varten. Rahaa kerätään esimerkiksi eri puolilla Suomea järjestettävillä kuukausitapahtumilla. Teemoja tapahtumilla on hyvin erilaisia.
Mikäli kiinnostuit, parhaiten tietoa tapahtumista saat antamalla yhteystietosi ja pyytämällä laittamaan itsesi s-postilistalle. Näin saat kuukausittain tietoa lähialueesi tapahtumista.
(kts linkit Naisten pankki ja Naisten pankki /Helsinki)
Naisten pankin kävelytapahtumat bongasin Facebookista. Olen moneen otteeseen haaveillut saada leikkiä turistia Helsingissä. Helsingissä tulee käytyä esim työn merkeissä mutta harvemmin nähtävyyksiä katsomassa. Helsinki kuitenkin tarjoaa matkailijalle ja vierailijalle hyvin paljon.
(Jos kiinnostuksesi herää niin, vielä ehdit osallistua viimeiseen kävelytapahtumaan, joka järjestetään 6.10.)

Eräänä syksyisenä iltana treffaamme Paasikivenkadun puistikossa, kiertelemme 1,5 tuntia Kalliossa kuunnellen mielenkiintoisia tarinoita alueesta ja päädyimme Hakaniemen torille. Kilometrejä kävelykierroksen aikana kertyi noin 4,5 km. Ihan kiva iltalenkki.
Nyrkkeilijäpatsas Paasikivenkadun puistikossa

En ole koskaan ollut Kalliossa.
Kallio on sinänsä mielenkiintoinen, että se on aika monessa sarjassa kuvauskohteena. Ensimmäisiä niistä saattaa olla Pekka ja Pätkä, jonka kotitaloa mekin ihastelimme ja kuvasimme. Sitten on tietysti Kotikatu, Päästäkää minut pois Kalliosta ja Raid.

Lisäksi Kalliosta puhutaan paljon. Maine Kalliolla on yhä ja on ollut hurja. Päällisinpuolin katsottuna alue on siisti ja rauhallinen, tuota huonoa mainetta ei oikein voi uskoa.
Aikoinaan tuo alue on ollut työväen aluetta. Jo vuodesta 1700-1800 siellä on ollut teollisuutta mm tiilitehdas. Usein kaupungit muotoutuivat niin, että itään rakennettiin teollisuusalueet ja länteen paremman väen alueet.

Aloitamme siis kierroksemme Paasikivenkadun puistikosta, minkä laidalla on mm tuo hieno työväentalo (muualla ne ovat puisia mutta tämä talo on kivestä ja erittäin herraskainen). Vieressä sitten vanha Elannon talo.
Puistossa on nyrkkeilijä patsas. Silloin ihannoitiin urheilijamaista asennetta ja raittiutta. Hyvin menestyneitä nyrkkeilijöitä alueelta kasvoikin.
Puisto on oppaan mukaan ollut aiemmin sirkuskenttä. Leipää ja sirkushuveja, joo. Siis ennen tätä työväentalon aikaa.
Työvöäentalo

Jatkamme eteenpäin eläintarhan lahdelle ja sieltä toiselle linjalle. Sieltä löytyy mm Pekka puupään kuvauspaikka.
Kaupungissa on näitä linjoja. Linjat ovat saaneet ideansa moskovalaisesta kaupunkiarkkitehtuurista.
Edessämme siintää Kallion kirkko. Kirkko on rakennettu 1912. Kirkolta aukeaa hienot näkymät Siltasaarenkadulle asti.
Oletko koskaan kuunnellut Kallion kirkon koraalin soivan? Jos niin, sävele on Sibeliuksen aikaansaannosta.
Alueella on ollut paljon kivijalkakauppoja, joista jäljellä on vain enää muutamia, kuten kirkon vieressä oleva Selma Palmun kauppa.
Eläintarhan lahti ja sen edustalla oleva puistoalue


Valkoinen talo, missä mm Pekkaa ja Pätkää on kuvattu

Kallion kirkon edusta

Kallion kirkko


Näkymä kirkolta Siltasaaren kadulle saakka

Seuraavaksi kävelemme Karhupuistoon. Karhupuistosta löytyy todella hienot kukkaistutukset. Miten ne ovatkin täydessä kukassa vielä syyskuun puolessa välissä? Asukkaat istuttavat ja hoitavat kukkapenkkejä. Kukat ja työvälineet puistoon on lahjoittanut kaupunki.
Puistossa on vanha kioski. Niitä on rakennettu olympialaisten aikaan ja ne ovat olleet uuden juoman Coca Colan jakopisteitä.

Karhupuisto patsas ja nuo hienot kukkaistutukset

Vanhat kioskit

Ratikat tuo kaupunkiin tiettyä tunnelmaa

Kierroksella oleva porukka kuuntelee tarkasti opasta ja mielenkiintoisia asioita

Kirjaston vieressä on sivukirjasto


Matka jatkuu. Kallion kaupunginosa on rakennettu ns englantilaiseen puutarhakaupunkimaiseen tyyliin. Siellä on paljon puistoja. Myös talot ovat hienoja 1900 luvun alun jugend -tyylisiä ja värikkäitä taloja. Puistot on kuin tehty kesän piknikkejä varten.

Yksi Kallion kivijalkakaupoista

Kauniita jugend taloja

Kävelemme hetken ja taas törmäämme erääseen helmeen. Olikos tuo Franzenian kujalla? Siellä on jo 1950 -luvulta lähtien toiminut leipomo ja sen myymälä. Harmi, se  ei ole illalla enää auki. Sinne olisi ehdottomasti tarvinnut päästä ostoksille. No toisella kertaa.


Leipomotoimintaa vuodesta 1955


Kallion alueelta löytyy vielä muutama vanha tehdasrakennus. Vanha teatterikorkeakoulun rakennus on alkujaan ollut margariinitehdas (jonka jälkeen Koneen tiloja) ja vastapäätä on entinen separaattoritehdas eli maidon ja kerman erottamo, jossa nykyään on toimistorakennuksia.
Alueelta löytyy paljon ruokapaikkoja ja baareja. Olisi kiva joskus piipahtaa niissäkin. Yksi tunnetuimmista ehkä on Silvoplee.

Toisessa maailmansodassa kuolleiden muistoksi. Arkistosta löytyy kuvaa, missä Mannerheim on käynyt patsaalla kunnioittamassa kaatuneita.Entinen separaattoritehdas

Valkoinen rakennus on teatterikorkeakoulu

Kävelykieroksemme päättyy Neuvostoliitosta lahjoitetun rauhan patsaan viereen Hakaniemenrannalle. Kauppahalli näkyy Hakaniemen torin toisella laidalla. Hakaniemen tori on joskus ollut meren alla. Se on jossain vaiheessa täytetty, jotta alueet on saatu yhdistettyä. Kallio on siis ollut saari.
On jo ilta ja kauppahallikin on kiinni. Sinne on mentävä toisella kertaa. Myönnän minulla on iso aukko sivistyksessä, sillä en ole siellä ikinä käynyt.

Hakaniemen rantaa

Neuvostoliitosta lahjoituksena saatu rauhanpatsas

Näkymä Hakaniemen rannalta

Tämä 1,5 tunnin kävely oli mielenkiintoinen ja antoi alueesta aivan erilaisen merkityksen.


Hakaniemen torin edustalla

Kampin edustalla hiljentymiseen tarkoitetti paikka45 kommenttia:

 1. Kallioon liittyy paljon tarinoita. Ennen kaikkea siellä oli Nalle. Pehmoisesta nimestään huolimatta siellä kävi paljon täysiä kusipäitä. Sitten Kalliossa on Arlan sauna. Siellä on Vasis, josta saa ostaa pelmeneitä. Tarja Halonen on sieltä. Ruokajonot ja Raatteen tie. Enemmän minulla on kuitenkin kokemusta Vallilasta. Ylipäätään se on Helsingin sateenkaareva sydän, jota persut vihaavat, vähän kuin jokin Sternschanze Hampurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halosen kotitalon meille tiesikin eräs ryhmäläisistä kertoa. Mitä on pelmeneet?

   Poista
  2. Wikipedia osaa kertoa paremmin kuin minä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pelmeni

   Poista
 2. Mäkin bongasin nuo kävelyretket, mutta mikään niistä ei tällä kertaa sopinut aikatauluihin. Toivottavasti ne saavat jatkoa! Ja loistavaa että samalla voi tukea hyvää asiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minä ja muuallakin kuin Helsingissä. Aikoinaan Naantalissa järjestettiin hiukan vastaavanlainen.

   Poista
 3. Hauskoja tällaiset opastetut kierrokset, myös vähän itselle tutummissa paikoissa. Pitääkin tutkailla, olisko esimerkiks täällä Tampereella ilmaisia kävelykierroksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mekin totesimme tuon. Monta kertaa kuljet paikassa, mistä loppujen lopuksi ei tiedä juurikaan mitään.

   Poista
 4. Kallion parhautta on minusta sen ravintolat, baarit ja kahvilat. Harmillisesti siellä ei tule usein käytyä, kun on toisella puolella kaupunkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia paikkoja tuntui olevan tosiaan monia.

   Poista
 5. Asuin vuoden Kalliossa, ja mun olisi pitänyt osallistua jollekin tällaiselle kierrokselle, en nimittäin tunne kaupunginosaa oikeasti ollenkaan! Kävin asunnolla vain nukkumassa :). Opastetuille kaupunkikierroksille iso peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vaan niin uskomatonta miten lähiseudun historia usein jää huomioimatta.

   Poista
 6. Opastetut kaupunkikierrokset antavat yleensä paljon osallistujille - kuten tämäkin mitä ilmeisimmin. Lähtisin itsekin mielelläni tällaisille Helsingissä. Tuijottelin Kallion kirkontornia usein yliopistolla luentojen kuuntelun lomassa. ^_^ Aina hymyilyttää tuo Kallion "paha" maine...niin symppis paikka vaikka ihan vain Euroopan mittakaavassa ajateltuna. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkontornista kuuluvan soiton haluaisin nyt vielä kuulla. Tuota huonoa mainetta en ymmärrä.

   Poista
 7. Mulle Kallio on helsinkiläisenä hyvinkin tuttu paikka, mutta tämä postaus oli kiva lukea ja voisinpa aivan hyvin lähteä tuollaiselle kävelyllekin mukaan! Muakin aina jaksaa vähän hymyilyttää nämä Suomen maineeltaan niin kovin "hurjat" asuinalueet - ovathan ne meidän mittapuulla hurjia ehkä joo, mutta koko maailmaa ajatellessa kyllä hyvinkin laimeita paikkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävely oli todella mielenkiintoinen, lisää tälläisiä kiitos!

   Poista
 8. Naisten pankki kuullostaa kyllä tukemisen arvoiselta kohteelta, mutta valitettavasti minullakaan eivät aikataulut tällä kertaa natsanneet tuon kävelyn osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisten pankki on hyvällä asialla ja kiitos pitää antaa Helsingin oppaillekin, että tukevat Naisten pankkia sen verran että tekivät tämän ilmaiseksi.

   Poista
 9. Varmasti mielenkiintoinen kävely. Kallion upea kirkko on tullut tutuksi, siellä on paljon konsertteja... niin ja rytmihäiriöklubi Juttutuvalla siinä säästöpankinrannassa. Monipuolinen Kallio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai kyllä pitäisi joskus jäädä Helsinkiin vaikka yöksi, jotta saisi nähdä lisää.

   Poista
 10. Kallio, ihana kaupunginosa kaikkine rosoineen. Itse asumme naapurissa, mutta maisemat ovat hyvinkin tuttuja. Kallio on viime vuosina muuttunut valtavan paljon trendikkäämpään ja viihtyisämpään suuntaan, kuten oikeastaan koko Helsinki. Mutta mielenkiintoinen kävelylenkki teillä, ja ehdottoman hyvän asian puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on muuttunut. Kai se on oltava matkailubisneksen vuoksi näin.

   Poista
 11. Olen pari viime vuotta laittanut joulukorttirahat Naistenpankin mikrolainoihin. Se on minun hyväntekeväisyyskohteeni. Tuttuja kulmia minulle nuo, missä olette kävelleet. Asustelin pari vuotta Kallion kupeessa Alppiharjussa, ja koiran kanssa kuljeskeltiin paljon Kallion katuja. Kävelykierroksella tulisi varmasti paljon tietoa, kun itse olen vain nähnyt paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu no minulla menee joka kuukausi tietty summa heidän tilille.

   Poista
 12. Kallio on mukava mesta. Sopivan rosoinen minulle.

  VastaaPoista
 13. Kallio on kyllä tuttu, ja olen viettänyt siellä aikaa, mutta eipä ole siellä pyöriessä juurikaan nämä historian asiat olleet mielessä. Kiitos näistä tiedoista! Ensi kerralla pitää oikein ajatella asioita tältä kantilta kun olen siellä.

  VastaaPoista
 14. Naisten pankki kuulostaa mahtavalta ajatukselta. Kallio, tai oikeastaan Helsinki muutenkaan, ei oo itselle ollenkaan tuttu paikka. Kalliosta oon saanut aika trendikkään kuvan. Ensi visiitillä olisi kiva käydä tutustumassa. Jotenkin Helsingin vierailuilla aika aina tuppaa vaan uppoamaan ystävien näkemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itselläkin Helsinki jää vain työmatkoihin ja silloin on aina kiire kotiin.

   Poista
 15. Hyvä ystäväni muutti juuri Kallioon ja olen päässyt sitä kautta tutustumaan entuudestaan melko tuntemattomaan kaupunginosaan. Täytyy vinkata hänelle tuosta 6.10. kävelykierroksesta. Se kiinnostaisi minuakin, mutta ei taida sopia aikatauluun.

  VastaaPoista
 16. Hanneli/ duunireissaaja1. lokakuuta 2016 klo 9.43

  Kiitos vinkistä. Taidankin heti kokeilla, josko torstain kierrokselle pääsisi vielä mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen sinne menossa. Innolla odotan.

   Poista
  2. Olitko kierroksella? Minä olin. Huomasin tämän sun kommentin vasta nyt, joten en osannut katsoa sillä silmällä.

   Poista
  3. Harmikseni jouduin perumaan tuloni. Toivottavasti kierros oli mielenkiintoinen!

   Poista
 17. Mahtavaa, mä tarvitsen niin opastetun kierroksen jos palaan asumaan Helsinkiin ensi vuonna :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen ajatellut joku päivä panostaa Hop on of ajeluun Hesassa

   Poista
 18. Kuulostaapa mielenkiintoiselta kävelykierrokselta! Ja vieläpä hyvän asian puolesta. Ehdottomasti osallistuisin, jos osuisi aikataulu kohdalleen. Täytyy yrittää bongata tulevaisuudessa vastaavia. Kalliosta olen nähnyt vain pintaraapaisun, mutta onhan se sellainen alue, josta kuulisi mielellään lisää.

  VastaaPoista
 19. Taas kyllä huomaa, etten tiedä Helsingistä juuri mitään, vaikka kaupungissa aika paljon sukulaisten ja kaverien luona pyörinkin. Muka tutulta näyttävillä kulmilla on vaikka mitä kerrottavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kaupungista löytyy oma mielenkiintoinen menneisyys.

   Poista
 20. Minä kun käyn nykyään Helsingissä leikin aina turistia ja viimeksi tein turistitoimiston kartan mukaisen kävelykierroksen Kalliossa, ja siellä on todella paljon mielenkiintoista nähtävää, mutta opastetuista kierroksista saa aina paljon enemmän irti. Tuo Naisten Pankin idea kuullostaa todella loistavalta ja täytyy todella käydä tutustumassa heidän sivuihin. Toivottavasti järjestäisivät vielä noita kävelykierroksia, jos vaikka pääsisin moiselle seuraavalla Suomi-visiitiiläni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tarjoavat lisää. Tosin saattaa olla, että seuraavaksi ohjelmassa on jotain muuta. Mutta toivoa aina voi.

   Poista
 21. Muistan myös joskus lukeneeni että kaupungit rakennettiin juuri noin: Herraskaisempi väki länteen, ja työläiset itään. Lontoossahan on ollut ihan samalla lailla. Jotenkin muistelen että yksi syistä olisi voinut olla se, että läntiset tuulet ovat vallitsevampia. Ja savupiipputeollisuuden aikakaudella herrasväki ei voinut asua teollisuuslaitosten hajuissa. En tiedä pitääkö tuo paikkansa, mutta aika mielenkiintoinen teoria.

  VastaaPoista
 22. En tietänytkään, että Pekkaa ja Pätkää on kuvattu Kalliossa, mielenkiintoista! Oon halunnut katsoa ja näyttää ne elokuvat mun japanilaiselle avomiehelle, kun lähes jokainen suomalainen ne tietää. Kallion kirjasto on ehkä Helsingin kaunein, mutta tuo kirkko ei kyllä pääse mun listalle. En tykkää siitä yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu Pekan ja Pätkän kuvaaminen Kalliossa oli minullekin uutta. Kallion kirkkoon haluaisin mennä sisällekin tutustumaan sen verran vaikuttavan näköinen on ulkoa, vaikka onkin rakennettu vasta 1900 alussa.

   Poista