Sivut

torstai 19. toukokuuta 2016

Split -kuinka Kroatia pääsi yllättämään


Tästä reissusta on jo muutama vuosi mutta se on jäänyt lähtemättömästi mieleen positiivisena yllätyksenä, jota en kadu. Haluan ehdottomasti jakaa tämän kokemuksen kanssanne.

Tälle matkalle lähdimme mieheni toiveesta. Tyttäremme oli juuri ollut Dubronikissä ja oli innoissaan näkemästään. Myös mieheni oli jostain lukenut juttuja Kroatiasta ja kertoi haluavansa sinne.
Itsellä katseet olivat enemmän kohdistuneet Italiaan ja Venetsiaan. No nyt oli miehen vuoro valita kohde eli Italia oli unohdettava hetkeksi.
Aloitimme matkasuunnittelun tutustumalla Kroatian tarjoamiin vaihtoehtoihin. Ykkössuosikkina meillä oli Pula mutta aivan lähelle ei ollut lentoja sinä vuonna saatavilla. Sinne olisi pitänyt muualta matkustaa linja-autolla. Sitä emme matkalaukkujemme kanssa halunneet tehdä.
Sitten jostain huomasin Splitin ja Helsingistä lähtevät suorat lennot kaupunkiin. Olin myös jostain lukenut, että sieltä on hyvät lauttayhteydet Venetsiaan ja muualle eri saariin.
Varasimme lennot ja aloitimme hotellin etsinnän. Ajatuksena oli, että olemme koko viikon Splitissä ja teemme sieltä retkiä lähistölle.

Hotellin lähistöllä olevaa rantaa
Muutama sana majoituksesta ja käytännöistä
Kyseessä oli omatoimimatka.
Lennot oli varattu Norwegianilta ja hotelli vaihtui Apartmentokseen. Kyseinen Apartmentos kun sijaitsi Splitin ainoan hiekkarannan, Bacvicen, läheisyydessä. Ohessa linkki kyseisen Apartmentos Suzyn sivuille.
Voin suositella huoneistoa. Huoneisto oli kellaritasossa ja siinä oli oma patio mutta ei näköalaa. Se sijaitsi hyvin lähellä Splitin uimarantaa. Siellä oli hyvin paljon erilaisia ravintoloita. Niissä mekin muutaman kerran kävimme syömässä. Ja tokihan Bacvicen rannallakin makoilimme lomastamme muutaman päivän. Keskustaan huoneistosta oli matkaa vajaa kilometri.
Lentokentältä hotelliin kuljimme taksilla. Olisiko tuo maksanut yhteen suuntaan noin 20 euroa tuolloin. Varasimme kuljetukset etukäteen.

Bacvicen ranta
Vaaleanpunainen rakennus on Aprtmentos Suzyn. Kuva otettu Bacvicen rannalta käsin. Harmi huoneen kuvat ovat kadonneet.

Hiukkasen faktaa ja historiaa kaupungista
Etelä-Kroatiassa, Välimeren ja Adrianmeren rannalla rannalla sijaitseva Split on tunnelmallinen kaupunki. Se on Kroatian rannikon suurin kaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on jo varmaan yli 220 000 asukasta.
Muurin ympäröimä sokkeloinen vanhakaupunki ei ole kovinkaan suuri. Sen keskus on antiikin Rooman aikainen keisari Diocletianuksen palatsi. Keisari oli kotoisin Dalmatian rannikolta ja asettui asumaan rakennuttamaansa palatsiin jäätyään eläkkeelle. Suuren palatsin yhteydessä on nykyään kirkkona toimiva mausoleumi, jonne Diocletianus on haudattu.
Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

Diocletianuksen palatsi


Mitä me teimme Splitissä
Marjanin niemimaahan tutustuimme ensimmäiseksi. Toisena matkapäivän aamuna päätimme lähteä tutustumaan Marjaniin kävellen. Se sijaitsi toisella puolen kaupunkia. Aika hiljaista oli vielä kesäkuun alkupäivinä kaupungin rannoilla. Mekään emme tällä päiväkävelyllä uimassa käyneet, vaan nautimme maisemista.
Marjanissa


Marjanin näköalatasanteelle kiipesimme eräänä iltana. Sitä meille suositteli eräs toinen suomalainen pariskunta, johon tutustuimme matkalla. Ylös kiipeäminen kannatti. Puolessavälissä matkaa oli näköalaravintola (cafe bar Vidilica). Me istuimme siellä hetken ja jatkoimme matkaa eteenpäin mutta aivan ylös asti emme kavunneet, koska aurinko oli jo laskemassa ja ilman taskulamppua sieltä ei olisi ehkä aivan pimeällä ollut kivaa tulla alas.

 Ravintolabongauksia
Kaupungissa oli paljon ruokapaikkoja ja ruoka oli halpaa. Kala, äyriäiset, risotto ja spagetti oli sitä parasta antia. Kaupungissa oli kalatori. Tuore kala on tae sille, että kaupungin ravintoloista saa hyvää kalaruokaa. Split on juuri sellainen paikka.
Apartmentoksemme lähistöllä oli ravintola, missä söin elämäni parhaimman risoton. Samalla myös aloin ymmärtää koko risoton salaisuuden. Ei sitä siis tehdäkään ihan mistä tahansa riisistä ja  nesteyttämisessä tarvitaan valkoviiniä jne. Pitääkin jakaa joskus ohjetta risotosta täällä. Paikka, missä risottoa oli tarjolla oli nimeltään Konoba Ostarijauvidjakovi.

Eräänä iltana me siis kiipesimme Marjanin näköalatasanteelle. Alas Splitin keskustaan päästyämme, jäimme syömään erääseen ravintolaan, Konoba Varos, mistä sai aivan mahdottoman hyvää ja tuoretta kalaa. Sekin paikka ylitti odotuksemme.
 
Kalatorilla
Keskusta oli paikallistenkin suosiossa. Kuulemma ainakin kerran kesässä piti tulla näyttäytymään Splitin rantabulevardille Rivalle. Rivan läheisyydessä sijaitsi Diolektianin palatsi (Unescon maailmanperintökohde). Kaupungin pikkukaduilla sijaitsi paljon pieniä kauppoja. Kaduilla ja Rivalla oli ihanaa kävellä iltaisin ja tietysti välillä istahtaa jossakin sen lukuisissa kahviloissa. Myös Marmontova-kävelykadulle eksyimme muutaman kerran kulkiessamme.


Kävelykatu


 
Sataman jatkoyhteydet
Uteliaita kun olemme, emme koko viikkoa Splitissä olleet vaan teimme päiväretkiä eri paikkoihin. Käväisimme kokopäiväretkellä Plitvicessa, Bracissa ja Hvarin saaressa. Satamasta pääsi lautoilla myös Korculaan, Visiin, Italian Anconaan mutta ei sinne Venetsiaan, vaikka niin olin jostain lukenut. Sinne oli nyt siis tehtävä ihan oma matka.
Sataman läheisyydessä oli linja-autoasema, mistä oli yhteyksiä eri kaupunkeihin. Sataman ja linja-autoaseman läheisyydessä oli myynnissä myös päiväretkiä eri kohteisiin. Sieltä me ostimme mm tuon Plitvicen retken.
Ja muuten vanhat mummot istuivat linja-autoasemalla kyltit kädessä tarjoamassa majoitusta todella edulliseen hintaan.

LINKKEJÄ:
http://www.croatia-hotels-apartments.com/
Pieni matkaopas Split
4 kommenttia:

 1. Mua odottaa näillä näkymin Splitin seutu syyskuussa. Mitä enemmä luen, sitä innostuneempi olen. Kansallispuistoista olenkin arponut että menenkö tuonne Plitviciin vai Krkan kansallispuistoon. Vai mahdutanko molemmat ohjelmaan? Siinä siis pulma, ehkä jopa positiivinen sellainen, koska kumpikaaan ei ole huono vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krkasta en osaa sanoa, koska meiltä se jäi väliin. Toivottavasti teillä olisi aikaa kumpaankin. Sen jälkeen osaat sanoa kumpi oli parempi. Plitvicea kylläkin mainostetaan enemmän. Mukavaa Splitin matkaa.

   Poista
 2. Tämä juttu on todella kiinnostava ja sen avulla matkasta tulee onnistunut ja nautittava. Hei, hieno kuva ja maisema. Toivottavasti pääsen itsekin joskus sinne. Juttu on muuten tosi hyvä ja hyödyllinen. Mukavaa päivää ja hyviä reissuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Todella moninainen Split. Toivottavasti pääset paikalle katsomaan.

   Poista