Sivut

tiistai 19. tammikuuta 2016

Havanna -paluu menneeseen
CruisailemassaHavannan rantabulevardi

Matkasta on  vierähtänyt tovi. Päätän alkaa purkamaan matkaamme Kuubassa Havannasta, missä vietimme ensimmäiset päivämme.

Lentomme saapui Havannan lentokentälle myöhään illalla. Olimme lentäneet 10 tuntia plus 7 tunnin aikaero...
Kostea ja kuuma ilma syleili meitä jo koneesta ulos astuttua.
Ensimmäisen kosketus kuubalaiseen mentaliteettiin tapahtui matkalaukkuja odottaessa. En varmaan eläissäni ole odottanut laukkuani niin kauaa. No onneksi ne vihdoin tulivat sieltä hihnalta.

Hotelli Havannassa
Olimme matkatoimistosta ostaneet lentokenttäkuljetukset ja näin pääsimme hotellille ilman suurempia ihmetyksiä.
Hotellimme oli entinen Hilton mutta nyt kolmen tähden tasoinen hotelli Tryp Habana libre. Huoneemme sijaitsi 23 kerroksessa ja tietysti hotellissa puolet hisseistä oli remontissa.
Hissi meinasikin tässä hotellissa koitua kohtaloksemme.
Kohtalon hetki oli käsillä uudenvuoden yönä, kun tulimme ylimmästä 26 kerroksesta alas. Meidän lisäksi hississä oli toinen pariskunta. Kuinka ollakaan hissi hissin lähtiessä alas hypähti se yks kaks 10 - 15 kerrosta alaspäin sellaisella vauhdilla, että kun hissi nytkähti 7 kerrokseen, myös me pomppasimme ja olimme kaatua. Mitä, jos hissi olisi mennyt pohjaan asti samaa vauhtia....taisi olla meidän onnemme, että se asettui jengoilleen 7 kerroksessa!

Huoneeseen astuessamme ensimmäinen kommenttini oli, että täällähän ei ole siivottu. Nyt takaisin respaan ja huone vaihtoon. No kyllä siellä siivoa yritetty oli mutta hiukan nukkavieru ja huonokuntoinen tuo huoneemme oli.....Mutta herranjestas minkälainen näköala! Yksi seinä oli kokonaan ikkunaa ja näkymä avautui vanhaan kaupunkiin ja merenrantabulevardille. Tämä olikin sitten syy, miksi päädyimme kestämään tuon "nukkavierun" huoneen.

näkymä hotellihuoneen ikkunasta

hotellin edustalla
 
kaupungin vihannestori

Hotellin lähiseutu
Muuten hotelli tarjosi monenlaisia palveluja. Rahan vaihtokin sujui hyvin vastaanotossa ja ravintoloita oli moneen makuun. Ihan ylimmässä kerroksessa sijaitsi kaupungin yksi suosituimmasta yökerhosta sekä a la carte ravintola.
Hotelli sijaitsi Vedadon kaupunginosassa. Vanhaan kaupunkiin oli matkaa noin 3 km. Hotellin lähiseutu tarjosi palan aitoa Kuubaa. Siellä oli mm paljon hyviä ruokapaikkoja, paladaksia (yksityisiä kotiravintoloita, muutenhan valtio omistaa kaiken mutta sallii pienyrittäjyyden), joissa iltaisin kävimme syömässä.
Kuubalainen ruoka ei ole ihmeellistä; riisiä, mustia papuja ja kanaa, kalaa tai possua. Parhaimmat ateriat söimme hotellin lähiseudun kotiravintoloissa. Kadulla sai törmätä paladias -8ravintoloiden sisäänheittäjiin. Palkat kun siellä ei kovin kaksiset ole ja näin monen on tehtävä paremman elannon eteen lisätöitä. Näin meille yksi sisäänheittäjä kertoi. Hän oli opettaja mutta palkka ei ollut hääppönen, joten hän sai sisäänheittokeikoillaan ruokaa itselleen.
Kuubalaiset viettävät iltojaan ulkosalla puistoissa ja rantakadulla. Siellä mekin iltaisin kiertelimme.
Esimerkiksi hotellin lähistöllä sijaitsi yksi paikallisten suosima puisto, missä myytiin hyvää jäätelöä. Coppelian suosio yllätti. Sinne jonotettiin. No turisteille taas oli oma koju, minne ei ollut jonoja.

jäätelöpaikka

Hotellin lähistöltä löytyi myös jazz klubi. Meidän harmiksemme löysimme sen vasta viimeisenä päivänä, kun olimme lähdössä pois. Klubin sisälle pääsi puhelinkioskin kautta.


Ristiin rastiin kaupunkia

Ensimmäisenä aamuna lähdimme jalkaisin suunnistamaan vanhaa kaupunkia kohti jalkaisin. Paras reitti vanhaan kaupungin osaan oli kävellä sinne rantabulevardia El Maleconia pitkin. Ainakin ensimmäisellä kerralla ihmeteltävää mahtui matkaan. Kuumuus ja kosteus oli melkoinen  jo heti aamusta. Vanhat autot ja vanhat talot olivat siis totta. Joka katu toi uutta ihmeteltävää uusia hienoja vanhoja taloja ja toinen toistaan upeampia vanhoja autoja ja muita menopelejä. Niitä ihmetellessä kävelimme eteenpäin. Käväisimme mm paikallisella hedelmätorilla, välillä istahdimme johonkin matkanvarrella olevaan katukahvilaan. Olimme nyt saapuneet aivan erilaiseen maailmaan ja kaikki hämmästytti.
Katukahviloissa ihmiset halusivat tehdä tuttavuutta.  He kyselivät,  mistä tulemme jne.  Jostain kantaantui musiikki. Baareissa soittajat soittivat kuumia rytmejä ja jos sisään ei mahtunut,  seisoi väki ulkona kadulla ja saattoi jopa pistää tanssiksi. Muutaman mohiton jälkeen alkoi meilläkin rytmi löytyä....
Mohtitoja sai juoda muutaman euron hintaan. Rommia niissä oli enemmän kuin muuta juomaa. Ja niinhän ilmeisesti siinä alkuperäisessäkin mohitossa on ollut. Tuo on alunperin paikallisten juoma ja viina (kai kotitekoista) kun on halvempaa kuin limsa, niin limsaa ei ole varaa ollut laittaa mohitoon ollenkaan. Mohito on ilmeisesti ollut alkuun mintun, sokerin ja rommin sekoitus....ai niin Kuubassahan tuottaa sokeriakin. Rikkaat ne sitten alkoivat lisäämään rommiin limsaa.

Jihaa, Se on loma nyt!

Tämä onkin se paras puoli maasta. Siis ihmiset köyhyydestä huolimatta jaksavat laulaa ja tanssia sekä iloita.

Varjopuoliinkin kulkiessamme törmättiin. Ihmetystä herätti kaupat, missä hyllyt täyttyivät tyhjyydestä ja lähestulkoon pystyyn romahtavat talot, joissa asui IHMISIÄ! Kuinka he uskaltavat? Eivätkö pelkää? Turistien kaupoissa kyllä tavaraa riitti.....mutta sieltä tavaraa sai ostaa paljon kalliimpaan turistipeso hintaan. Miten ihmeessä he kestävät tämän kontrastin?
Saimmekin Havannassa ollessamme myös todistaa ikävää tapaturmaa; taksikuskimme kertoi, että yksi vanha kerrostalo oli sortunut ja siinä talossa oli asunut neljä perhettä. Nyt heitä etsittiin raunioista. Ikävää.Vanha kaupunki
Vanhaa kaupunkia kiertelimme ristiin rastiin ja toki nuo suosituimmat aukiot, kirkot ja Hemingwayn paikat me löysimme helposti.
Nostalgiaa ei puuttunut. Vanha kaupungin osa on sellainen, että siellä kävellessä saa parhaimman aistimuksen menneestä ajasta. Vanhan kaupungin toisella laidalla kulkee muuri ja linnoitus. Sielläkin käväisimme. Sieltä on erittäin hyvä näköala kaupunkiin.vanhaa linnoitusta

 
Plaza vieja

Yksi Hemingwayn kantapaikoista. Oli kovin suosittuja nämä.Hotellille takaisin lähtiessämme päädymme ottamaan taksin. Tietysti sellaisen vanhan auton ja sovimme tunnin sightseeing kierroksesta Havannasta. Kuski ajelutti meitä muissa kaupunginosissa, mm Chinatown, rikkaiden alue, uudet asuinalueet ja tietysti käväisemme kuuluisalla vallankumousaukiolla. Lopuksi kuski vie meidät kaupungin puistoon.

vallankumousaukion parkkipaikka

Tuo oranssi/keltainen oli meidän auto
Puistossa kaupungin laidalla

34 kommenttia:

 1. Aivan huikeat näkymät teillä on kyllä ollut tuolta huoneesta! Tuossa kyllä kestää hyvin vähän likaisemmankin huoneen jos näkymät ovat tuollaiset. Kivoja kuvia kaduilta ja sisäpihalta. Kuubaan olisi kyllä huikeaa päästä varsinkin nyt kun maa on vielä ns. jenkeiltä suljettu...
  Kiia/Beentheredondet.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös. Vaikka ei niin huoneessa aina ehdi loikoilemaan mutta aamu ja ilta-aurinkoa oli kiva tuolta katsella.

   Poista
 2. Havannan vanhakaupunki olisi kiinnosta nähdä, muutama päivä siellä ja sitten rantalomaileen pariksi viikoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. neljä päivää oli ihan hyvä aika. Paitsi siitä ajasta yhden päivän vietimme Vinalesin laaksossa. Ja rantalomaltakin voi sitten käväistä läheisissä kaupungeissa....suosittelen sillä maalaiselämä ja pikkukaupungit ovat näkemisen arvoisia.

   Poista
 3. Samaa mietin kuin Kiia, että hienoat näkymät huoneesta! Olisihan tuolla joskus kiva käydä, vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta ja nättiäkin näyttää olevan. :)

  VastaaPoista
 4. Kuuba on kyllä ihana! Minä olin siellä kolme viikkoa jo lähes kymmenen vuotta sitten. Se on yksi niistä harvoista paikoista, jonne haluaisin uudelleen. Olen niin samaa mieltä siitä, että köyhyydestään huolimatta Kuubalaiset osaavat nauttia elämästä, ovat ystävällisiä ja avuliaita ja niin hymyileväisiä. Ja se tosiaan on yksi Kuuban parhaita puolia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymmenen vuotta aikaa on varmasti ollut erilaista kuin nyt vaikka vieläkään Amerikka ei ole päässyt valtaamaan. Vain muutamia Yhdysvaltalaisia nähtiin matkalla. Yksi oli Miamista.

   Poista
 5. Meillä on iso Kuuba-kuume. Siellä pitäisi päästä nyt äkkiä käymään ennen kuin jenkkituristit valloittaa maan. Näyttää tosi kuvakselliselta paikalta! Ja hienot näkymät tosiaan ollut hotellista. Tosin tuon hissiepisodin jälkeen olisin kyllä varmaan lähtenyt lätkimään! Kammoan korkeita hissejä juuri tuosta syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No arvaa vaan jälkeenpäin on paljon pohdittu tuota hissijuttua ja läheltä piti tilannetta. Eikä Havanna ole ainoa hieno paikka. Mm Pinar del Rio ja Trinidad olivat paikkoja, joissa olisin viettänyt aikaa enemmänkin. No niistä kirjoittelen sitten aikanaan.

   Poista
 6. Hyi mikä hissi, olisin ite varmaan ton sattumuksen jälkeen kavunnu ennemmin vaikka ulkoseinää pitkin ja ikkunasta huoneeseen sisään, kuin astunu uudestaan hissiin. :D Mut näköala on kyllä huima, ehkä pientä nukkavieruutta ja sotkuisuutta tosiaan kestää tollasen näkymän vuoksi. :)

  VastaaPoista
 7. Kuuba on kyllä varmaan niitä maita, jotka olisi hyvä nähdä nyt, eikä vasta 10 vuoden päästä. Noi herkullisen väriset autot ; ) mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaisi käydä nyt. Tosin riippuu maasta mitä antavat jatkossa rantautua. Esim. Kreeta saarena ei ole vielä sallinut yhtään macdonalsia tai muuta ulkomaista ketjua saarellensa. Hyvä näin, pysyy aito paikallinen.

   Poista
 8. Kaikessa karuudessaan ja köyhyydessään, Kuuba vaikuttaa juuri sellaiselta alta, jossa haluaisin vierailla.

  Tuo hissi! ��
  Uskalsitteko käyttää hissiä enöä uudelleen? Itse olisin varmaan ravannut portaita hikihatussa! ��

  Kauniita värikkäitä kuvia!

  Titta / IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei menty samaan hissiin enää. Portaatkin kävi mielessä.

   Poista
 9. Huikeat näkymät ja upeita vanhoja jenkkirautoja tuolla! Hissi kyllä vähän hirvittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin hienoja autoja. Pitävät niitä kuin kukkaa....muitakin uskomattomia menopelejä oli.

   Poista
 10. Hui hui, onneksi ei käynyt hississä pahemmin!! Varmasti aivan kamala kokemus :( Itsekin olen saman hotellin hisseillä kulkenut, vaikka en hotellissa olekaan yöpynyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kenties käynyt siellä ylimmässä kerroksessa? Uutena vuotena porukkaa valui sinne aivan ruuhkaksi asti

   Poista
 11. Taisi olla ihan hyvä valinta Hotel Nacional. Nukkavierua sielläkin on paikoitellen, mutta näyttivät ne huoneet silti siivotuilta, enkä nyt ihan pelännyt rakennuksen sortumista ja hissitkin toimivat.
  Onhan tuo Havanna, ilmeisesti edelleen (käynnistämme siellä on nyt 1½ vuotta) omanlaisensa kaupunki ja tuo paikallisvaluutta/turistivaluutta vaikuttaa tietysti katukuvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vielä ei haittaa kuin ehkä vanhassa kaupungissa tuo turistivirta. Hotellin lähistöltä löytyi vielä paljon aitoakin Kuubaa ja sitten tietysti muista kaupungeista. Valuuttajuttu olikin metka. Turistipeso oli yhtä kuin euro ja hinnatkin sen mukaiset eli melkoisen kallista paikka paikoin. Toiseen valuuttaan emme päässeet missään käsiksi.

   Poista
 12. Havanna on kyllä houkutellut omissa haaveissanikin jo pitkään... huimat nääkymät teillä on onneks huoneestanne kaikesta huolimatta ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä kun sai katsella auringon nousua ja laskua...

   Poista
 13. Hui, mikä hissikokemus, onneksi tosiaan pysähtyi matkalle! Kuuba kuuluu minun bucket-listalleni ja jonain päivänä sinne vielä suunnistan. Upeita nuo vanhat autot ja muutenkin Kuubaintoni vain kasvoi tämän postauksen myötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havannasta pidin. Saas nähdä palaanko itsekin sinne vielä joskus.

   Poista
 14. Voi Kuuba! Noita maisemia minäkin jäin ihastelemaan. Kyllä nämä Kuuba-jutut vaan saa mielenkiinnon maata kohtaan kasvamaan. Kovasti kiehtoisi sielläkin käydä, mutta kiire tulee jos haluaisi käydä ennen jenkki-aaltoa. :)

  VastaaPoista
 15. Sosialistina minusta on perin ikävä, että Kuuba on hytsistynyt ja osoittaa samanlaisia merkkejä kuin Neuvostoliitto ennen romahtamistaan. Minä kuitenkin ihan periaatteesta istuisin valtion ruokapaikassa vaikka kunnes kuu nousee. Kuubalaisia varmasti huvittaisi minun hyödyllinen idiotismini. Maailmankuvallisesti olisi kyllä rankka reissu, kun todellisuus löisi vasten kasvoja.

  VastaaPoista
 16. Pakko päästä Kuubaan, pian! Kiva postaus!

  VastaaPoista
 17. Kuubaan olen jo kauan halunnut. Tästä tuli taas Kuuba-kuume. Mutta noi romahtelevat talot on kyllä pelottavia!

  VastaaPoista
 18. Kuubaan kaihoan minäkin. En ole käynyt, mutta kuvat Havannasta ovat usein niin ihania, että nostavat matkakuumetta. Nuo vanhat autot ovat tietenkin järkyttäviä ympäristölle, mutta ainakin minun ajatuksissani aivan olennainen osa kaupunkia.

  VastaaPoista
 19. Kuuba on ollut listallani jo pitkään. En kuitenkaan paljoa paikasta tiedä, joten tämä oli mukava lukea. En jotenkin osaa mielessäni piirtää kuvaa Kuubasta tai Havannasta ja näiden kuvien perusteella näyttää hieman erilaiselta kuin oletin. Hieno näköala!

  VastaaPoista
 20. Hissille buu, mutta Kuuballe kyllä! En ole käynyt, mutta tunnen muutamia kuubalaisia ja ihan mahtavia tyyppejä ovat. Voisin lähteä Kuubaan vaikka heti, olisipa käytettävissä kaikki maailman aika niin ei tarvitsisi valita!

  VastaaPoista
 21. Hyi kamala tuota hissiä!! Ihan kylmät väreet menivät, kun luin tuon kohdan. Havanna ja Kuuba olisi hienoa joskus nähdä, mutta mielellään ilman tuollaista kokemusta! :D

  VastaaPoista
 22. Mahtavien näköalojen takia voikin vähän tinkiä siisteydestä.

  Itsellä Kuuba vielä kokematta ja ainakaan pariin seuraavaan vuoteen ei pysty venymään mutta salsaklubit on päästävä kokemaan. Ja tietty juomaan sitä kuuluisaa mutta ei niin hyvää mojitoa.

  Mukavia matkoja sulle jatkossakin!

  VastaaPoista