Sivut

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Visiitillä Uudessakaupungissa -merellinen kesäkaupunki


Puutaloasutusta

Vanhan kirkon vanhat portaat

Oletko vieraillut Uudessakaupungissa?
Uusikaupunki sijaitsee länsirannikolla Varsinais-Suomessa. Se juhlii vuonna 2017 400 -vuotista taivaltaan. Kaupungin on aikanaan perustanut Kustaa II Adolf ja se on Suomen 12. vanhin kaupunki.
Historian havinaa on hetkessä kun 1721 on siellä solmittu Uudenkaupungin rauha, joka on lopettanut isonvihan. 1800-luvulla lähes kaikki perheet ovat mukana merenkulussa ja unohtaa ei pidä Uudenkaupungin autotehdasta, joka on perustettu 1969.
Matkaa Turkuun sieltä on 72 km ja Raumalle noin 50 km. Ehkä sijaintinsa perusteella Uuteenkaupunkiin on mentävä, sinne ei juurikaan tule läpikulkumatkalla poikenneeksi. Paitsi jos omistaa veneen. Kesällä se on yksi veneilijöiden suosikki. Se näkyy myös kaupunkikuvasta, koska paljon ravintoloita ja muita pieniä putiikkeja on rantautunut rannan läheisyyteen. Se tarjoaa matkailijalle paljon.

Rantamakasiineja ja venelaituria

Itse olen aina pitänyt Uudestakaupungista. Sillä on oma merellinenkin historiansa, Parasta ehkä on se, että siellä on hyvin säilynyttä vanhaa puutaloasutusta.

Eräänä elokuisena iltana päätin hieman tarkemmin tutustua kaupunkiin. Jätin auton keskustan parkkipaikalle ja lähdin kävellen tutkailemaan kaupunkia.Kaupungissa on kaksi kirkkoa.
Vanha kirkko Holvikattoinen harmaakivikirkko vuodelta 1629 on keskusta-alueen vanhin rakennus. Vanha hautausmaa ja sankarihaudat.
Vanhemman kirkon vanhat hautakivet ja kammiot kertoivat omaa tarinaansa menneistä. Meren läheisyys ja sen tuoma kaupankäynti on selkeästi vaikuttanut alueen historiaan, koska moni hautapaikoista näytti olevan jonkun kauppiassuvuille kuuluvia.
Päätinkin, että tänne on ehdottomasti kesällä päästävä kuulemaan, keitä nuo ihmiset menneinä aikoina ovat olleet.

Vanhan kirkon miljöö ihastutti kovin. Sisälle kirkkoon en rohjennut mennä, koska siellä oli selkeästi joku tapahtuma

Vanhan kirkon pihalla oli tunnelmaa, siksi näitä kuvia...SukuhautojaUusi kirkko
Arkkitehti Chiewitzin suunnittelema goottilaistyylinen punatiilikirkko. Kirkko otettiin käyttöön vuonna 1864 loppiaisena.


Uuden kirkon edustan puistoalue

Keskusta ja vanha puutaloalue
Kaupungin keskustan puiset talot viehättävät ja niistä on aistittavissa mennyt aika.
Museoviraston mukaan Uudenkaupungin ruutukaava-alueen laaja puutaloalue on yksi parhaiten säilyneistä empire-tyylin puukaupungeista Suomessa. Kaupunkia ovat tuhonneet monet suuret tulipalot, viimeiset vuosina 1846 ja 1855. Nykyinen kaupunki on pääsääntöisesti rakennettu näiden vuosien jälkeen. Kaupungin nykyisen asemakaavan laati lääninarkkitehti Chiewitz v. 1855. Keskusta-alueella on yli 40 puutalokorttelia ja noin 600 puutaloa.


Vanha Laiva Oy:n konttori, nyt Pikku Putiikki uuden ja vanhan tavaran liike


Yksi suosikki alueeni on myös ranta-alue, missä sijaitsee ruokaravintoloita, erilaisia putiikkeja ja vierasvenesatama. Unohtaa ei tässä kohdin pidä Pakkahuonetta (vierasvenesataman kahvila), jonka munkkien maine kiirii kauas. pakkohan niitä oli maistaa ja totta en enää yhtään epäile tuota asiaa. Parmpia munkkeja en ole missään syönyt.
Muitakin ruokapaikkoja on. Parhaimpia mielestäni ovat:
(linkin takaa kaupungin sivuille kohtaan Ravintoloita)
Bistro Bay ja Pooki ovat minun suosikkeja ja tietysti Pakkahuone.
Kauppojen suhteen on mainittava yksi ylitse muiden Alina kenkäkauppa Alinekadulla. Siellä on välillä pakko käydä ostoksilla.
Pakkahuone

Ja ne munkit!

Alueen muita kauppoja ja toimistoja


Linkki kaupungin matkailu sivuille, mistä löytyy nähtävää ja tekemistä sivu.
Uudenkaupungin visiittini oli sen verran lyhyt, että nyt on suunnitelmissa vierailla siellä uudelleen jonain päivänä. Ja miksei lähteä vaikka jollekin tarjolla olevista risteilyistä.
Oletko sinä käynyt Uudessakaupungissa? Mitkä ovat sinun suosikkeja?32 kommenttia:

 1. Kiitos kaupunkiesittelystä. Mukavaa katsella kuvistasi tuttuja paikkoja, sillä olen asunut vuosikymmeniä siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Olisi kiva kuulla, mikä sinun lempipaikkasi siellä on? Tässä kun on vaan murto osa siitä, mitä tarjolla on.

   Poista
 2. Enpä muuten ole tainnut koskaan käydä Uudessakaupungissa. Tuollaiset puutaloalueet on kyllä tosi ihania!

  VastaaPoista
 3. Kauniin näköinen kaupunki. Minulle koko Länsi-Suomi on vielä melko tuntematonta. Pitäisi varmaan suunnitella joku road-trip sinne päin Suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta suosittelen. Jos on esim Italiassa maakunnissa omia erikoisuuksia niin niin on Suomenkin eri maakunnissa erikoisuutensa!

   Poista
 4. Uusikaupunki on jännä paikka ja pidän aivan erityisesti sen puutalokeskustasta. Kaupunki oli pitkään minulle kivi kengässä, kohtuullisen suuri kaupunki, jossa en ole ikinä käynyt, joten siellä piti tietysti käydä, ainakin kätköilemässä. Ensimmäisellä kerralla oli paha sumu, mutta kuitenkin pidin mainituista puutaloista. Toisella kerralla menin sitten Uudenkaupungin saaristoon, joka oli upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta saaristo on myös upea ja ainakin Isokarin majakalle kesällä pääsee risteillen. Itse tuosta risteilyistä Haaveilen.

   Poista
 5. Olipa kiva esittely Uudestakaupungista. Veneellä olemme siellä käyneet, mutta siitä on jo vuosia vierähtänyt. Ja tottakai Pakkahuoneen kuuluisia munkkeja syöty. Ja Pookissa on syöty dinneriä. Uuteenkaupunkiin pitää taas jossakin vaiheessa poiketa. Ja tämä postauksesi ottaa mukaan kaupunkikierrokselle.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Siis todella noloa, mutta eipä ole koskaan tullut käytyä - alkaa vähän tuntua siltä, että tunnen Suomea hävettävän huonosti. Pitää selvästi korjata ensi kesänä asia ja tehdä jonkinlainen kotimaan road trip :) Mutta siis vaikuttaapa herttaiselta paikalta! Ma kyllä muutenkin rakastan tuollaisia puutaloalueita yli kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa käväistä. Mukava kesäkaupunki.

   Poista
 7. Minä olen juurikin poikennut Ukissa ohikulkumatkalla, mutta ajelimme kerran ihan tarkoituksella sitä kautta Turusta Poriin. Satama makasiineineen tuli tutuksi, mutta sen enempää ei sillä kertaa nähty. Kauniita nuo vanhat puuovet kirkossa, taloista puhumattakaan! Näyttää ihan Porin 5. ja 6. kaupunginosilta eli "Viikkarilta" ja "Kuukkarilta" - nyt iskikin kova koti-ikävä :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pori, Rauma ja Uusikaupunki. Onneksi ovat säilyttäneet tuota vanhaa. Se tekee kaupungista sitä jotakin.

   Poista
 8. Nättejä puutaloja ja tosi hieno etenkin tuo harmaakivikirkko! En tiennytkään että Uusikaupunki on noin lähellä Turkua. Koko Länsi-Suomi on miulle tosi tuntematonta aluetta, siihen pitäisi ehdottomasti lähteä paremmin tutustumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa on paljon kauniita paikkoja, joita pitäisi enemmän mainostaa.

   Poista
 9. Taas yksi niitä kaupunkeja, jossa varmaan pitäisi joku kesä käydä. Niitä on Suomi pullollaan. Kauniinnäköistä, puutaloissa on vaan sitä jotain. Niin idyllistä.

  VastaaPoista
 10. Nää pienet rannikkokauungit on kyllä järjestään ihania! Mutta varmaan aika kuolleita talvisin, eli ensi kesänä taas retkeilemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaisempia mutta fiilis talvella aivan erilainen.

   Poista
 11. Purjehdusvuosilta on jäänyt Uusikaupunki mieleen erityisen mukavana pienenä kesäkaupunkina. Myös kaupunkilaiset ovat yllättäneet - näin aikoinaan jossain putiikissa kivan kangaslinnun, joka ripustettiin kattoon narulla ja vieterillä niin, että se sitten pomppi siinä kevyesti. Putiikki oli kuitenkin kiinni, mutta lähestyin heitä reissun jälkeen ja kysyin, että voisiko sellaisen ostaa postitse. Parin viikon kuluttua tulivat Helsinkiin kissanäyttelyyn tms. ja samalla reissulla toivat minulle linnun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää asiakaspalvelua saa pienistä kaupungeista.

   Poista
 12. En ole käynyt Uudessakaupungissa, mutta aina kun kuvia tai videoita kaupungista, tunnen suurta ihastusta. Niin kaunis paikka. Kiitos esittelystä! Nämä paikat tulisi tuntea Suomessa paljon paremmin ja saada niitä myös turistien tietoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Suomessa paljon hienoja paikkoja joista on kiva kertoa muillekin.

   Poista
 13. Uusikaupunki tai "Uki" on todella suloinen kesäkaupunki ja nuo puutalot ovat vaan niin ihania! Käytiin tuttavien kanssa vuosia sitten siellä ja mieleeni jäi ihana kirpputoriliike siinä rantakadulla...

  VastaaPoista
 14. Hämärästi muistan joskus nuoruudessani vierailleeni, mutta silloin en taatusti osannut arvostaa vanhoja rakennuksia ym. Pitää mennä joku kesä uudestaan käymään, jos matkan varrelle osuu. Kivoja kuvia olet ottanut : )

  VastaaPoista
 15. Siitä onkin muuten aikaa kun olen Uudessakaupungissa käynyt, vietin siellä teininä paljon kesiä kun yksin parhaista kavereista asui Ukissa :)

  VastaaPoista
 16. En ole koskaan tehnyt tuollaista kierrosta Uudessakaupungissa, vaikka olen siellä kyllä joskus käynyt. Näyttää siltä, että kierros olisi ihan paikallaan. Kivan näköinen kaupunki ja ihana tuo vanha kirkko.

  VastaaPoista
 17. Enpä muista, että olisin Uudessakaupungissa käynyt. Vanhat kirkot ja puutaloalueet ovat aina käymisen arvoisia paikkoja.

  VastaaPoista
 18. Näin savolaiselle nuo rannikkokaupungit ovat todella tuntemattomia. Suomen poikki on hankala reissata esim julkisilla, ja autollakin tulee todella harvoin lähdettyä. Se on sääli, sillä mielestäni länsirannikko on Suomessa yksi upeimmista paikoista Lapin ohella. Mulla on nyt projektina matkailla Saksassa, varmasti voisi ottaa myös kotimaahan tutustumisen listalle! Puutalot ovat niin ihania <3

  VastaaPoista
 19. Mä en ole mikään suomalaisten pikkukaupunkien fani, vaikka söpöjä ovatkin. Mutta voisihan sitä lähteä Suomi-reissullekin joskus ja kiertää kaikki Uudenkaupungin kaltaiset paikatkin läpi, kesällä ne varmasti heräävätkin eloon aina ihan eri tavalla.

  VastaaPoista
 20. Olen käynyt n. 85% Suomen kaupungeista, mutta Uudessakaupungissa en ole käynyt kuin satamassa. Eli täytyisi joskus käydä ihan keskustassakin :-)

  VastaaPoista