Sivut

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulunalustaikaa Vol 1 Lohjan menneen ajan joulutori ja Fiskarsin ruukin alue


 
Lohjan joulutorilta

Fiskarsin ruukin alueella


Ilmassa on selvästikin joulun odotusta ja tähän joulukuun pimeyteen on pakko saada jotakin piristystä. Me päätimme piristää itseämme lähtemällä päiväreissulle kohteena Lohjan menneen ajan joulutori ja Fiskarsin ruukki alueelle. Mukana matkassamme oli historioitsija Torsti Salonen.

MATKA LOHJALLE KUNINKAANTIETÄ PITKIN

Bussimme Turusta suuntasi Lohjalle osittain vanhaa Kuninkaantietä pitkin. Kuninkaantie on aikanaan yhdistänyt Turun ja Viipurin.
Oppaamme kertoi mielenkiintoisia asioita matkan varrelta. Tien varrella on monenlaista nähtävää, joka kertoo menneistä ajoista.  Vieläkin matkan varrelta löytyy vanhoja paikkoja; siltoja, kievareita, torppia ja juna-aseman lähettäjän tupia. Yksi näistä torpista, toimii kesäisin kahvilana ( Trömperin kestikievari Hajalassa).
Ajatukset kulkevat menneessä, kuinka helppoa matkaaminen onkaan vanhaan aikaan verrattuna, kun autoja ei vielä ollut. Ennen kun matkaa tehtiin jalan, laivalla tai hevosilla. Ei siinä päivässä kovin pitkälle päässyt, kun taas nykyään ei ole homma eikä mikään lähteä pidemmällekään matkalle. Voisiko ajatella, että maapallo on jopa "kutistunut"?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuninkaantie


LOHJAN MENNEEN AJAN JOULUTORI
Myyjiä tapahtumassa on noin 200 ja kaikki pukeutuneina epookkiasuihin. Myynnissä on mm. käsitöitä, puuesineitä, keramiikkaa, lahjatavaroita, joulukoristeita, kynttilöitä, maatilojen tuotteita, jouluherkkuja ja leivonnaisia. Tapahtuma perustuu perinteille.
http://palvelut.lohja.fi/menneenajanjoulumarkkinat/default.asp?sivu=1&alasivu=1&kieli=246

ALLA KUVIA JA TUNNELMIA LOHJAN MENNEEN AJAN JOULUMARKKINOILTA


Väkeä paikalla oli paljon ja kojuja oli runsaasti. Hiukan pettymystä tuotti se, että kaikki ei olleet yllä kuvatun mukaisesti pukeutuneita mutta tunnelmaa markkinoilla kyllä oli.
Positiivista oli se, että myynnissä oli paljon paikallisia ruokapuolen erikoistuotteita, kuten juustoja, makkaroita ja lammasta ja tietysti kauniita käsitöitä.
Tapahtuma sisälsi myös paljon erilaista perinteistäkin ohjelmaa. Harmi vaan, että meidän aikamme ei nyt siihen riittänyt.

LOUNAS DELITUKKU HERKKUKAUPASSA
Lounaamme saimme Delitukussa. Tämä on yhdistetty kauppa ja ravintola/kahvila. Meille oli varattuna buffet lounas. Syömisen jälkeen kiertelimme kaupassa. Myynnissä oli paljon luomutuotteita ja paikallisia erikoisuuksia. Ravintolan puolella ruokaa saa myös melkoisen herkulliselta a`la carte listalta.
http://www.delitukku.fi/


FISKARSIN RUUKIN ALUE JA SEN PUTIIKIT
Matkalla Fiskarsiin ohitimme myös Billnäsin ruukkialueen.
Fiskarsin alueelle menemistä olin ehkä eniten odottanut matkaltamme. Tosin aikaa kiertelyyn meillä oli vähän, ehkä liiankin vähän.
Ensin kiertelimme bussin kyydissä alueella ja oppaamme kertoi pääpiirteittäin alueen historiasta ja nykypäivästä.
Tällä alueella ei ole enää perinteistä tehdastoimintaa mutta noita pieniä käsityöntekijöitä ja taiteilijoita sekä heidän putiikkejaan alueella on. Näissä kaupoissa mekin kiertelimme. Alueella on myös museoita ja näyttelyitä. Nyt siellä meni piparkakkutalo näyttely.
Päivä alkoi hämärtymään ja se loi alueelle tiettyä taikaa vaikka lumi nyt puuttuikin.
Tänne pitää vielä palata uudelleen ihan ajan kanssa ja tutustua myös alueella oleviin museoihin sekä näyttelyihin, jotka nyt ajanpuutteen vuoksi jäi meiltä nyt näkemättä. Alueella on myös muutamia kahviloita, ruokapaikkoja ja hotelli, missä yöpyä.
Alla olevassa linkissä on kerrottu alueesta ja sen tapahtumista
http://www.fiskarsvillage.fi/
http://www.fiskarsvillage.fi/fi/nae_ja_koe/tapahtumat/fiskarsin-ruukin-joulu

KUVIA FISKARSIN ALUUELTAEntinen työntekijän tupa

 
Tämä Onoma kauppa on se, joka myy alueen käsityöyrittäjien tuotteita

Tässä Onoma puodin tuotteita

37 kommenttia:

 1. Minulla asuu paljon sukua ja tuttuja Lohjalla, mutta en kyllä bongattu heitä näistä kuvista. Olisipa ollut hauskaa, jos vaikka mun sisko olisi ollut jossain tuolla taustalla :D. Fiskarsissa kävin ensimmäistä kertaa viime kesänä ja oli kyllä kiva paikka sekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, koitin huomioida tuon kuvaa ottaessa mutta väkeä oli melkoisesti.

   Poista
 2. En ole käynyt Lohjalla, enkä Fiskarsin ruukissa, mutta viihtyisältä näyttää. Olen samaa mieltä, että maailma on kutistunut: etenkin sellaiset, jotka ovat tottuneet matkustamaan, ymmärtävät kuinka pieni maapallo onkaan. Entäs jokunen vuosi tästä eteenpäin, jolloin matkustaminen on vieläkin helpompaa ja nopeampaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja mieti, minkälaisia seikkailijoita ennen matkailijat ovat olleet! Hiukkasen eri luokkaa. No tietysti on vieläkin paikkoja, missä eksotiikkaa ja seikkailun makua ihan varmasti riittää mutta vähemmän ja vähemmän.

   Poista
  2. Niin ja hei entäs sitten kun kaikki on nähty?

   Poista
 3. Jesjesjes, joulu! Näyttää niin kauniilta ja jouluiselta lumen puutteesta huolimatta. Tuli mieleen, etten varmaan ookaan koskaan käyny Lohjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköstä tunnelmaa löytyi sumusta johtuen ja valaistus tuo oman höysteen. Itse olen Lohjalla viettänyt mökkeillessä. Käväisimme silloin tutustumassa tuohon kalkkikivilouhokseen. Oliko se niin, että 400 m syvyyteen jo päästään.

   Poista
 4. Fiskars on yksi suosikkipaikkojani Suomessa! Australiasta palattua minulla oli aluksi vaikea nähdä kotimaan kauneutta, mutta sitten se löytyikin keväisestä Fiskarsista! :) Siellä on varmaan myös ihanan tunnelmallista joulun aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä varmasti myös kaunista ja jollain tavoin paikka on nostalginen.

   Poista
 5. Oon kerran käynyt Fiskarsissa, siitä taitaa olla ainakin kuusi vuotta aikaa. Siellä olisi kiva käydä joskus uudestaan :) Kivan näköistä jouluista tunnelmaa lumen puutteesta huolimatta.

  VastaaPoista
 6. Fiskarissa olen käynyt usein, mutta en juuri näin jouluaikaan, myös Pinjaisten ruukki ja Trömperin kestikievari ovat minulle tuttuja. Sanotaanko vaikka niin, että koko Raasuporin alue on sellainen, että nähtävää on lähes loputtomasti, kuha kiertelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, itsekin olen ajellut aiemmin mutta Ruukki on jostain kumman syystä aina sivuutettu. Nyt pääsin sinne ja haluan toki paremmalla ajalla mennä uudelleen.

   Poista
 7. Fiskars kyllä kiinnostaisi! Harmi, että lumi ei ollut maassa tuolla teidän reissulla - voin kuvitella, kuinka kaunista tuolla olisi silloin. Tosin kaunista siellä näyttää olevan ilman luntakin (ja hieno sumu!), mutta kuitenkin. Nuo käsityöläisten putiikit kiinnostaisivat. Olisi kiva ostaa jotain vähän uniikimpaa kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uniikkia löytyy erityisesti Onoma puodissa oli todella kauniita tavaroita.

   Poista
 8. Fiskars onnistuu näyttämään niin kauniilta vaikka sateessa ja sumussa. Ihan mun lempparikaupunkeja! Lohjan joulutorista sen sijaan en ollut kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut itsekään ja siellä Lohjalla kuitenkin on tuo monen vuoden takainen perinne!

   Poista
 9. Lohja ja Fiskars ovat molemmat tuttuja paikkoja, lapsuuden viettänyt siellä suunnalla :). Ja vieläkin säännöllisesti käyn perhettä moikkaamassa. Kivaa olikin nähdä tuttuja paikkoja toisen kameran linssin kautta. Tunnelmallisia paikkoja molemmat.

  VastaaPoista
 10. Fiskars on kyllä upea paikka, ainakin kesällä. Nimittäin nämä kuvat tekevät itselle sen, että nämä paikat pitäisi kiertää mahdollisimman kaukaa - vikahan ei ole kuvissa, vaan säässä. Parikymmentä astetta pakasta ja pieni auringon kajo, niin johan olisi eri tunnelma...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sepä se, olisikin aurinkoa edes hiukan. Mieti jos lapissa aurinko nousee vasta tammikuussa.

   Poista
 11. Mahtavaa, että joku on keksinyt järjestää menneen ajan joulumarkkinoita! Tavallisilta markkinoilta ei useinkaan löydy jouluntaikaa, kaikki vain myyvät samanlaista rihkamaa, mitä saa melkein mistä vain maailman toreilta. Varmasti tuolla pääsi mukavasti jouluntunnelmaan, vaikka lunta ei vielä näytä olevan! (kulkuritarinat.net)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta nuo markkinat, joissa ei ole krääsää vaan käsitöitä ovat kivemmat. Ilo silmälle kulkea ja katsoa. Tuolla oli myös erilaisia esityksiä.

   Poista
 12. Fiskarsissa haluaisin joskus käydä, ehkä kuitenkin kesällä mieluummin. Tykkään kanssa kierrellä käsityötoreilla, vaikka ei sieltä usein tule ostettua mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, kun tuota tavaraa kertyy jo niin paljon. Ilo silmälle nähdä mitä kaikkea uutta on keksitty.

   Poista
 13. Joulutorit on ihania, erityisesti menneen ajan tyyliset! Kotikaupungissani Pietarsaaressa järjestetään heinäkuun lopulla Wanhan ajan tori, jolloin useat kauppiaat pukeutuvat entisajan asuihin ja joulun aikaan on sitten Etelänummen joulu myyjäiset museomiljöössä.

  Fiskars on houkutellut matkakohteena jo pidempään, mutta jostain syystä emme ole vielä sinne saakka ehtineet - paikka ei vaikuta hassummalta joulun aikaankaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan ajan joulumarkkinoita voisi alkaa bongailemaan. Euroopassakin tuntuu olevan kauniita mutta niin täällä meilläkin monella paikkakunnalla.

   Poista
 14. Fiskarsissa ei ole tullut käytyä, mutta niin upean näköinen paikka, että kuuluu ehdottomasti sellaisiin nähtävyyksiin kotimaassa, jossa täytyy päästä joskus käymään.

  VastaaPoista
 15. Hauskaa, olin samoilla markkinoilla juurikin lauantaina. Matka jatkui vielä Tammisaareen joulumarkkinoille. Ihan hetki sitten sain julkaisua oman postaukseni päivästä. Aika samoja juttuja ollaan ihmetelty.

  VastaaPoista
 16. Rakastan Fiskarsia ja tuota Uudenmaan osaa - se on niin tunnelmallista ja täynnä upeita helmiä! PS. Oletko koskaan miettinyt noiden oöivöysten jättämistä pois kaikista kuvista? Lisää heti niiden miellyttävyyttä...!

  VastaaPoista
 17. Mielenkiintoisen oloinen joulutori. Joulutoreja kiertelisi mielellään Suomessa ja maailmalla enemmänkin, mutta aikaa joulun alla tuntuu jotenkin olevan aika vähän.

  Tosi upee tuo usvainen silta!

  VastaaPoista
 18. Hieno tuo joulutori, vielä kun olisi ollut lunta maassa niin tunnelma olisi varmastikin ollut taianomainen! Fiskarsin alueella on tullut käytyä muutamaankin otteeseen, ja se pitää kyllä aina otteessaan. Siinä on jotain kovin puhuttelevaa, kun tuntuu että ei olla ihan väkisin kiinni nykyajassa.

  VastaaPoista
 19. Menneen ajan joulutorista en ollut kuullutkaan, mutta Fiskars on tullut tutuksi nimenomaan blogeista. Vielä on itseltä käymättä, mutta epäilemättä mukava paikka. :)

  VastaaPoista
 20. Miksiköhän en ole koskaan käynyt Fiskarsissa. Tällaisena kuviesi hämyisenä joulukuun päivänä näyttää ainakin oikein tunnelmalliselta. Pitää yrittää ottaa joskus reitlle :)

  VastaaPoista
 21. Olipa hauskan näköinen sumu, vaikka lumi ehkä olisikin sopinut joulutoriin paremmin =) vaikuttaa tosi kivoilta markkinoilta!

  VastaaPoista
 22. Mua oikein hävettää etten oo koskaan käynyt Fiskarsissa, vaikka avomiehen suku asuu siinä ihan nurkilla. Täytyy ottaa tehtäväksi mahdollisimman pian!

  VastaaPoista