Sivut

perjantai 11. syyskuuta 2015

Sachenhausen ja Anne Frankin talo -Ihmeellisiä paikkoja, missä olen matkoillani saanut käydä OSA 5

Saksa, Oranienburg; Sachenhausen, 2015 ja Hollanti, Amsterdam; Anne Frankin talo, 2012Sachenhausenin leirin portilla


Nyt on vuorossa ehkä vähän rankempaa historiaa ja siten myös paljon ajatuksia/tunteita herättäneitä paikkoja.
Nämä kaksi paikkaa halusin nivota yhteen. Ne ovat eri maissa mutta kuuluvat kuitenkin saman kauden julmiin historiallisiin tapahtumiin.
Sachenhausen on ollut Berliiinin lähistöllä ollut keskitysleiri, joka toiminut myös itä-saksan aikaan poliittisten vankien vankilana.
Anne Frankin talossa on asunut toisen maailman sodan aikana ja Hitlerin aikakaudella piilotettuna juutalainen perhe.

Anne Frankin talo, 2012
Täällä olimme kesällä 2012, jolloin matkasimme junalla Brysselin, Vlissingenin, Leiden ja Amsterdamin väliä. Siitä matkasta pitää kaiketi jossain vaiheessa kertoa erikseen toisella kertaa.

Aika moni on jossain vaiheessa lukenut Anne Frankin omaelämänkerran. Kirja sisältää Anne Frankin kirjoittaman päiväkirjan siitä, kuinka hän ja hänen juutalainen perheensä eli monta vuotta erään Amsterdamin talon yläkerran ullakolla ja loppujen lopuksi jäivät kiinni.
Tuo talo löytyy siis Amsterdamin keskustasta.
 Museoon päästäkseen on jonotettava, meiltä jonotus vei ainakin tunnin. Sen verran suosittu kohde on. Hienoisen pettymyksen paikasta toivat tyhjät huoneet. Kun ainakin itse kuvittelin, että siellä olisi ollut ne alkuperäiset kalusteet.
Kuvia sisältä ei ole ulkoa tuli otettua yksi kuva. Kohde on kaikesta vaivasta huolimatta mielestäni nähtävä, jos matkaa Amsterdamiin.

LINKKEJÄ
https://fi.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank
http://www.annefrank.org/


Anne Frankin talo ja jonoa edustalla. Varsinainen asumus on ensimmäisen talon takana.


Sachenhausen, Oranienburg, pääsiäinen 2015
Sachsenhausen on Berliinin lähistöllä Oranienburgissa toiminut natsien keskitysleiri ja myöhemmin neuvostoliittolaisten ylläpitämä vankileiri. Nykyisin alueella toimii keskitysleirimuseo.

Olimme Berliinin keskustassa Brandenburgin torilla, huomasimme hirveän monen käyvän ilmoittautumassa opas kierroksille. Kierroksia oli tarjolla eri kohteisiin ja yksi niistä oli Sachenhausen. Jostain kumman syystä nuo kauheudet herättävät uteliasta mieltä niin, että sinne on vaan päästävä katsomaan ja kokemaan se hirveä tunnelma, mikä keskitysleirien yllä on yhä tänä päivänäkin.
 Lippuja retkelle ei saanut ostaa paikanpäältä tai lipunmyyjä ei yksinkertaisesti ollut paikalla, joten ostimme liput nettisivuilta seuraavaksi päiväksi. En enää muista oliko liput ostettu tuolta tripadvisorin sivuilta löytyvästä alternative guidetour, sillä retkemme ei aivan perinteinen ollut. No joku vastaavanlainen toimisto se oli.
Kummallisuutta retkessä oli se, että Oranienburgiin matkasimme junalla ja junaliput ostimme itse. Oranienburgin asemalta kävelimme parin kilometrin matkan Sachenhausiin. Opas kertoikin ollessamme perillä, että talot joiden ohitse kuljimme olivat aikoinaan rakennettu ss-joukon ja keskitysleirissä työskenneille perheille asunnoiksi.
Pohdimmekin kävellessämme, että mitäköhän nykyään paikkakunnalla asuvat ihmiset ajattelevat kun ryhmä ihmisiä kävelee alueelle samalla tavoin kuin aikoinaan juutalaiset ovat juna-asemalta kulkeneet.
Sachenhausen oli laaja alue mutta alueella ei juurikaan ole mitään jäljellä, vain muutama parakki, keittiö, lääkäritalot, työtilat ja polttouunien rauniot. Itse leirin ulkopuolella on paljon rakennuksia, nämä rakennukset ovat olleet "henkilökunnan" rakennuksia ja lisäksi siellä on ollut koulutuskeskus, missä on näitä arjalaisia "rodun" jalostajia (esim lääkäreitä) opetettu/ koulutettu toimimaan eri tehtävissä, kuten esim "tutkimustehtävissä"
Tästä huolimatta paikka ja oppaan kertomukset antoivat paljon ajattelemisen aihetta.
Jo pelkkä kävely alueelle pisti pohtimaan, entä jos nyt olisin yksi heistä?

LINKKEJÄ JA VINKKEJÄ
http://www.berliiniliput.fi/
http://www.tripadvisor.fi/Attractions-g187323-Activities-c42-Berlin.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausenin_keskitysleiri

KUVIA:

koko alueen kartta

Leirin edustaa


Keskitysleiriin johtava portti

Kuolleiden muistoaukio
Keskitysleirin asuintilat
Alueen keittiötilat

 
 
Portti kuolemaan
"Desifiointitiloja"


Polttouunit
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti