Sivut

torstai 6. elokuuta 2015

Minilomalla Puolan Gdanskissa ja SopotissaKatunäkymää vanhassa kaupungissa
Uusi villitys; auringonkukan siemenetMotlawa -jokinäkymää

2.8.2015
Lento meni sutjakkaasti ja jippii Gdanskissa jo sitten ollaankin. Lento siis meni hyvin lukuunottamatta sitä, että ennen matkaa oli pientä ongelmaa matkalaukun kanssa. Sen kun on syytä olla juuri oikean kokoinen, jos haluat sen ilmaiseksi koneeseen. Itsellä oli normaalikokoinen matkalaukku, koska en löytänyt kohtuuhinnalla sopivaa lentoyhtiön mittojen täyttämää laukkua ja näin lennolle lisähintaa kertyi 40 €. Toinen murhe oli lippujen tulostamisessa, sillä mobiilitsekkaus ei onnistunutkaan vielä Turussa. No eihän meillä ollut mustaa väriä ja tulostimella oli tulostettu ties koska viimeksi. Työpaikallekaan en viitsinyt lähteä sen vuoksi ajelemaan. Olisi kyllä kannattanut, koska eivät huolineet word tiedostoon koneelle kopioimaani lippua, vaan jouduin maksamaan siitäkin ekstraa. Takaisin tullessa en ottanut enää riskiä, vaikka sanoivat, että mobiili tsekkaus käy Puolan päässä. Tulostin siis lipun hotellilla.

Lämpöasteita Gdanskin lentokentälle tullessa oli (onhan se pakko tässä mainita, kun Suomessa taisi olla jotain 15 C) 23 C klo 20 illalla!
Hotelli löytyi helposti, koska olin varannut kuljetuksen tätä varten. Muistaakseni tein varauksen kuljetukseen lentoa varatessa.
Ensimmäinen ilta Gdanskissa meni hotellin lähialueeseen tutustuessa. Eipä ole ainakaan hirveän kallista....lasi viiniä ja ceasar salaatti n. 7 € hotellin ravintolassa. Hotellin ravintola osoittautuikin hyväksi ruokapaikaksi.
Seuraavana päivänä sitten oli tarkoitus aamulla varhain virkeänä lähteä tutustumaan vanhaan kaupunkiin ja iltapäivällä Sopottiin. Lämpöä tänne kun on luvattu aurinkoa ja 24 C.

Kirkko (Kościół św. Barbary) hotellin lähellä

                                                          Dom Muzyka -hotelli


3.8.2015 aurinkoinen päivä taivaanrannan alla
Hyvin nukutun yön jälkeen aamiaiselle, tavarat kasaan ja eikun matkaan. Hotelli, missä majailen on Dom Muzyka (linkki ja tripadvisorin arvostelut löytyy lopusta) kolmen tähden hotelli. Tähdistä en tiedä mutta ihan siisti ja mukava se on. Myös aamiainen yllättää, sieltä löytyy esim munakasta vasta paistettuna oman maun mukaan.
Hotellin portista ulos kävellessä näyttää hyvin epämääräiseltä mutta parin sadan metrin päässä alkaa jo näyttää paremmalta. Ja yks kaks sitä ollaankin jo vanhassa kaupungissa.

Aikani siellä kuljettuani huomaan vesibussit, joista yksi kulkee reittiä Gdansk-Sopot-Gdansk. Käväisen ostamassa liput. Odottaessa lähtöä, joka on 11.30 on muutama tunti aikaa ihmetellä vanhan kaupungin nähtävyyksiä ja lepuutella jalkoja jossakin Gdanskin monista kahviloista.

Vesibussimatka menee joutuisasti katsellessa maisemia ja kuvia ottaessa. Jokisuusta merelle päästyämme alkaa tuo Puolan Itämeren rannikko näkymään ja hiekkarantaa kyllä näyttää riittävän monta kilometriä.
Vesibussi pysähtyy Sopotin kuuluisalle laiturille. Laituri on Euroopan suurin. Ennen rannalle menoa kävelen sen päästä päähän.
Sopot yllättää todellisena rantalomakohteena. Rantabulevardia riittää kilometritolkulla, ravintoloita ja pikku turistimuistomyymälää on vieri vieressä. Käveltyäni jonkun aikaa löydän kivan rantakuppilan, missä juoman ostettua voi loikoilla patjoilla. Sinne sitten päätänkin jäädä muutamaksi tunniksi ottamaan aurinkoa. Ihmetellä täytyy, että mistä tätä ihmistä oikein täällä riittää?
Päätän lähteä Gdanskiin vasta viimeisellä vesibussilla, joka lähtee 18.30 Sopotista.
Gdanskiin päästyäni kuljeskelen kaupungilla ja käväisen syömässä T-bone steakhouse nimisessä ravintolassa kunnon pihvin.

4.8. toinen aurinkopäivä
Kyllä se vaan niin on, että tällekin päivälle on luvattu 28 C (niin oli edellisenä päivänäkin ollut)....ihan liian kuuma kaupunkipäiväksi.
No päätän tehdä saman kuin eilen. Aamupäivällä klo 9 kaupungille ja klo 11.30 vesibussin kyytiin ja Sopotin rannoille. Tosin tänään lähden pari tuntia aiemmin klo 16 lautalla takaisin, jotta ehdin tutustua Gdanskiin paremmin.
Aamulla kiertelen kaupungilla, käyn mm Marian kirkossa, mistä löytyy mm. astrologinen kello. Muuta "museokierrosta" en tällä matkalla teekään.
Päivä menee mukavasti Sopotin rannalla kirjaa lukien. Ilta taasen Gdanskissa vanhassa kaupungissa kävellen. Todeta voin, että onpa paljon väkeä, paljon eri tuotteita myyviä kojuja ja ravintoloita. Aivan eri tunnelma kuin aamulla, jolloin väkeä paikalla oli paljon vähemmän. Yksi hyvä puoli  väkimäärästä huolimatta löytyy, saa rauhassa katsella myyntikojuja ja kukaan ei tyrkytä mitään väkisin.
Positiivista on myös se, että paikalla on paljon katusoittajia. Ne tuovat lisätunnelmaa iltaan ja päivään.

5.8 Kotimatkapäivä
Viimeinen aamu. Minulla on ennen lähtöäni aamupäivä aikaa kierrellä kaupungilla. Lämmin päivä on tästäkin tulossa. Käväisen tekemässä viime hetken ostokset ja nauttimassa viimeiset tunnelmat vanhankaupungin vilinästä.
Mielenkiintoinen paikka. Hyvä vastine Tallinnan ja Tukholman matkalle, tänne voisin tulla uudestaankin.

Linkkejä
http://www.dommuzyka.pl/
http://www.pienimatkaopas.com/gdansk/
http://www.gdansk-online.eu/46,Sightseeing_the_Main_City_of_Gd.htm
https://fi.wikipedia.org/wiki/Westerplatten_taistelu
http://www.rantapallo.fi/rantalomat/nain-onnistuu-helppo-ja-edullinen-rantaloma-puolassa/

MATKAKUVIA
Tästä se lähtee -vesibussilla Sopottiin voi alkaa
Museolaiva
Se kuuluisa satama-alue (Lech Walesa ja lakkoilu...)Yksi sataman majakoistaToinen sataman majakoistaLintuja Sopotin laiturin alla
Sopotin kuuluisa laituri (euroopan suurin)
Sopotin rantaaYksi Sopotin hotelleista
Kavereiden juttuhetkiKotimatkalla isompaa  alusta saatettiin laituriinWesterplatten; paikka mistä toinen maailmansota alkoiWesterplattenin linnoitus (sinnekin pääsee vesibussilla)Takaisin Gdanskissa
Katukeittiö, missä sai läämintä leipää päällysteenä lihaa ymsMaailmanpyörä


Taustalla Mariankirkko Mariackan kadulta. Tosi kaunis katu.Mariankirkko sisältä
Mariankirkon astrologinen kello

Neptunus suihkulähde


Dlugi Tark katua

2 kommenttia:

 1. Mukavia kuvia. Olin itse Gdanskissa ympäristöineen keväällä 2013. Matkani oli muutaman päivän valmismatka ja aikataulu aika tiukka, niin ei ehtinyt nähdä tarpeeksi. Joskus vielä uudellee.

  Sitä kyselen, että kuinka kauan tuo lautta Gdanskin ja Sopotin välillä kestää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lauttamatka kesti hiukan reilun tunnin muistaakseni.

   Poista