Sivut

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Lontoon Tower -monta vuosisataa historiaa

Kuvassa edustalla Tower of London

Neljä päivää Lontoossa ei tahdo riittää mihinkään sen voi todeta näin jälkikäteen. Kaikesta tarjonnasta oli valittava muutamia tärppejä. Me valitsimme Lontoon Towerin yhdeksi kohteeksi, johon päätimme tutustua tarkemmin. Toweriin olimme ostaneet liput etukäteen lontoonliput.fi palvelusta.
Näillä lipuilla meidän ei tarvinnut jonottaa lippuluukulla vaan saimme marssia suoraan sisään. Jostakin olin lukenut, että alueelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla.
Me olimme Towerilla klo 10 aikaan. Tasatunnein portille tuli opas, joka kierrätti linnassa. Aikamme seurattua totesimme paikalle tulevan sen verran ihmisiä, että päätimme lähteä tutustumaan kohteeseen esitteen ja kartan avulla omatoimisesti.
Portilta saadun kartan avulla kiertäminen olikin helppoa. Myös kuulokkeiden ostaminen olisi ollut mahdollista mutta me päätimme toimia ilman niitäkin.

Lontoon Tower on Unescon maailmanperintökohde.



Muutama sana Towerin historiasta
Minä vakuutuin linnan nähtävyyksistä. Paikka oli täynnä historiaa ja menneisyyttä. Jollain tavoin astellessa Towerissa, aisti sen menneisyyden hyvin voimakkaasti.

Lontoon Tower eli Tower of London (Her Majesty's Royal Palace and Fortress, The Tower of London) on keskiaikainen tornilinna, joka sijaitsee Lontoon Cityn itärajalla Thamesin pohjoisrannalla. Se kuuluu maailman kuuluisimpiin linnoihin ja turistinähtävyyksiin ja tunnetaan erityisesti Britannian kruununjalokivien säilytyspaikkana.
Vilhelm Valloittaja rakennutti vuoden 1078 tienoilla White Towerin, linnan ydinosan, suojaamaan Lontoota hyökkäyksiltä ja toimimaan kuninkaallisena palatsina.
White Toweria ympäröivät Rikhard Leijonamielen rakennuttamat syvä vallihauta ja massiivinen kehämuuri, jossa on 13 tornia. Wakefield Tower ja Beauchamp Tower ovat Henrik III:n 1200-luvulla rakennuttamia.
Linnaan kuuluu lisäksi lukuisia eri aikoina tehtyjä rakennuksia. Alun perin linnaan oli käynti vain toisesta kerroksesta ulkoisen portaan kautta, ja kaikki ikkunat olivat ampuma-aukkoja.


 

Medievieval palatsi kuningas Henrik III rakennuttama osa 1220-luvulla
 

 




Vanhin osa linnaa

Vanhimman osan välinenäyttely






Lisää kuvateksti

Vankila
Towerilla on ikävä historiapuolensa. Tiettävästi jo 1100 luvulla siellä on ollut vankeja. Vankeina linnassa on ollut ns arvovankeja. Sen ylhäisten vankien joukossa oli Skotlannin ja Ranskan lyötyjä kuninkaita sekä aristokraatteja ja kirkonmiehiä, jotka olivat joutuneet epäsuosioon tai syyllistyneet maanpetokseen. Välillä vankeja teloitettiin ja jopa murhattiin. Towerissa surmattiin muun muassa Henrik VI sekä 12-vuotias Edvard V ja hänen pikkuveljensä, Anna Boyle, Katarina Howard.
Toisen maailmansodan aikana siellä oli hetken aikaa sotavankeja, muun muassa Hitlerin varamies Rudolf Hess. Viimeinen Towerissa kuollut vanki oli vakooja Joseph Jakobs, joka ammuttiin elokuussa 1941.
 

korppeja



Korpit
Linnapihalla oli korppeja. Miksi? No taru kertoo, että jos kuusi korppia lentävät pois, tuhoutuu myös Lontoo.
Charles II päätti että korppeja tulisi suojella, vaikka ne aiheuttivatkin tuhoa alueella. Nykyisin linnassa on seitsemän korppia, kuuden lisäksi yksi lisäkorppi varmuuden vuoksi. Korppeja eivät saa lähestyä turistit ja ne tottelevat vain linnan korppimestaria, The Raven Masteria. 

Jalokivien vahdit



Linnan "eläimiä"

Kruunujalokivet
Linnassa säilytetään kruunujalokiviä. Näytillä on kaikki 1100 luvulta asti käytetyt kruunajaisten jalokivet. Tottahan toki mekin käväisimme siellä katsomassa upeita kruunuja sekä muuta kruunajaisissa käytettyjä välineitä. Siellä oli mm kuningatar Elisabetin vieläkin aika ajoin käyttämät välineet. Kuvaaminen tässä paikassa oli kielletty.

ampumaukko






Eläintarha, rahapaja ja asevarasto
1200-luvun alussa kuningas Juhana piti Towerissa leijonia, mutta kuninkaallinen eläintarha sai varsinaisesti alkunsa, kun hänen seuraajansa Henrik III sai Euroopan monarkeilta kolme leopardia sekä jääkarhun ja norsun. Vuosien mittaan tarhaan tuli lisää eksoottisia eläimiä, ja se avattiin yleisölle Elisabetin aikana. Se suljettiin 1830-luvulla, kun eläimet siirrettiin vasta avattuun Lontoon Regent’s Parkin eläintarhaan.

 
Towerissa toimi yli 500 vuoden ajan kuninkaallisen rahapajan keskeinen yksikkö. Pajalla oli kiirettä Henrik VIII:n hallituskaudella, kun siellä lyötiin kolikkoja hopeasta, joka oli takavarikoitu vasta lakkautetuista luostareista. Linnassa oli myös tärkeiden valtiollisten ja juridisten asiakirjojen arkisto, ja siellä valmistettiin ja säilytettiin kuninkaan ja hänen armeijansa aseita ja muita varusteita.

Juttua kirjoittaessa huomasin, että Martan matkassa blogissa on hyvin samantapainen tarina.
Näitä faktatietoja on lainattu mm. wikipediasta ja matkaoppaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti