Sivut

maanantai 22. elokuuta 2016

Örö- Itämeren helmi

Näkymät Öröstä Bengstkärin majakalle 13 km
Örön rantalaituri

Kesä on liian lyhyt totean, kun katsastelen vaihtoehtoja, mitä lähimatkailu tarjoaa. Joka paikkaan kiinnostaisi lähteä mutta aika ei vain yksinkertaisesti riitä.
Olemme viime vuodesta lähtien, kun Örö vapautettiin pannasta ja annettiin tavallisten kävijöiden vihdoin päästä saarelle, suunnitelleet käyvämme saarella. Vuosi aikaa olimme Utössä ja nyt siis on Örön vuoro.
Turusta pääsee kätevästi Örööseen Rositalla risteillen. Tällä hetkellä taitaa olla niin, että loppukesän risteilyt on risteilty.
Toinen vaihtoehto on matkata ensin Kasnääsiin ja sieltä örööseen m/s Ejskärillä Örö linjalla.
Kyseinen linja kulkee saarelle päivittäin elokuun loppuun saakka. Loppukesän aikataulut löytyy tässä.
VisitÖrö sivuilta löytyy muutakin tietoa saaresta, kuten majoitusmahdollisuudet, kaupat, ravintolat jne.
Toinen hyvä Öröstä kertova sivu on Luntoon.fi/Örö
Ollessamme Örössä itse pohdin, että miksi emme yöpyneet saarella, teimme vain päiväretken.
Toisaalta valinta tähän päiväretkeen vaikutti matkamme hyvä opas, jonka tiesimme kertovan mielenkiintoisia tarinoita saaresta. Näin saimme enemmän irti saaresta. Tämän opastuksen turvin olisikin helpompi tulla toinen kerta saareen tutkimaan tarkemmin sen kaunista luontoa. Saarihan tarjoaa luontopolkuja kuljettavaksi.



Loistokari

Lähdimme matkaan Turun satamasta. Turun jokiranta oli täyttynyt purjeveneistä, sillä Oras Swan regatta 50 -vuotis tapahtuma oli tuona viikonloppuna.
Ohitsemme lipuu Suomen Joutsen, Turun linna ja kohta olemmekin Airistolla. On pilvistä mutta onneksemme sateet kiertävät meidät. Matka kestää muutamia tunteja, ihailemme maisemia. Puolelta päivin meille tarjotaan kalakeittoa leivän kera.
Sitten olemmekin perillä.



Hiekkasärkkä keskellä Itämerta. Totta ns toinen Salpausselkä menee täällä asti

Hiukan saaren historiasta
Venäjä linnoitti Örön 1915 – 1917 Suomen ollessa Venäjän autonominen osa. Linnake kuului Pietari Suuren Merilinnoitukseen, joka rakennettiin suojelemaan pääkaupunki Pietaria mereltä tulevalta hyökkäykseltä. Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun saakka.
Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Päänähtävyydet ovat 12 tuuman kasarmialue ja järeä tykkipatteri, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet sekä merkityt retkeilyreitit tutustuttavat eri kohteisiin.
Niitä mukulakivikatuja

Saari kuuluu saaristomeren kansallispuistoalueeseen. Saaressa on harvinaisia luontoesiintymiä. Linnakehistoriansa ansiosta ulkosaariston Örö on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.
Örö käsittää kaksisataa hehtaaria luonnontilaista metsää, hiekkaisia ja kivisiä rantoja, komeita niemennokkia sekä hienoja ketoja ja nummia, jonka kukkiva kanerva värittää loppukesällä punaiseksi. Hiekkarannoilla kasvaa monia meillä Suomessa olevia harvinaisia kasveja.
Saari on osa toista Salpausselkää, mutta samalla siellä on suojaisia lahdenpoukamia rantaniittyineen.
Lännessä on pitkä, yli 3 kilometrin hiekka- ja soraranta, jolla kasvaa monia harvinaisia kasveja. Matalat merenlahdet etelä- ja itäpuolella saarta tulevat lähivuosina palautumaan laidunniityiksi karjalle. Keskellä saarta on suuri aukea – entinen helikopterikenttä – joka on nykyään kaunista nummea ja kuivaa ketoa.
Lintujakin, harvinaisia, saarella on runsaasti.


Helikopterikenttä eli nummi

Vanha sairastupa


Kaunista rantaa




Neitoperhonen

Kuiva nummen ketoneilikat
Tässä niitä harvinaisia etelänkylmäkukkia kukkineet kylläkin jo

Vuonna 2015 avattiin 100 vuotta suljettuna sotilasalueena olleen saaren ovet veneilijöille ja vierailijoille. Siitä lähtien saari onkin ollut suosiossa. Vierasvenepaikat esimerkiksi ovat olleet koko kesän varattuja.

Me emme ehdi luontopolulle, sillä aikaa saarella oloon meillä on vain kolme tuntia. Opas johdattaa meidät ensin saaren keskiosaan, mistä kuljemme lyhyttä ikävää pitkin paahdenummelle. Lyhyt ikävä on nupukivitie, jota aikoinaan ovat venäläiset sotavangit (tsaarin aikaan kiinalaiset sotavangit) rakentaneet. Monia tässä työssä myös kuolleita. Matkalla näemme kasarmiasutusta ja noita tykkejä.
Päädymme Örön lentokentälle, joka on ajan saatossa muotoutunut paahdenummeksi. Nummella on harvinaisia kasveja, kuten lännen ja-etelänkylmäkukkaa, laukkaneilikkaa ja kangasajuruohoa.
Kylmäkukka on jo kukkinut mutta kangasajuruoho kukkii ja sen tuoksu on melkoisen voimakas, muistuttaa mielestäni laventelia tai rosmariinia.
Nummella on myös perhostutkijan perhosansoja.


Kangasajuruoho tuoksuu nummella voimakkaasti

Ranta-alue



Sotku, nyttemmin ravintola

Nummelta kuljemme eteenpäin. Kohta olemme Pitkällä ikävällä ja siitä sitten rannalla. Ranta on kaunis, karu ja koskematon. Juuri sellainen kuin sen pitääkin. Ihmiskäden kosketusta siellä ei näy. Ihailen rannan läheisyyden käppyrämäntyjä, meren tuiverruksen muovaamia, pyöreitä kiviä, heinikkoa ja merikaaleja. Merikaaleja rannalla onkin runsaasti.
Rantaviivaa on 3 kilometria. Voi jos olisi aikaa, ihan varmasti tekisin rantaviivalla tutkimusretkeä. Nyt on aika pienen ihastelun jälkeen palata takaisin lähtöruutuun. Pieni sade yllättää, on lämmin se ei haittaa meitä. Sitten onkin tauon paikka. Istahdamme ravintolaan nauttimaan virvokkeita. Tästä ravintolasta saa lounasta. Tauon jälkeen Käymme tutkimassa saaren puotia. Sieltä saa ostaa mm saaren omaa olutta.
Vielä ennen lähtöä kiipeämme isommalle tykille. Siellä on kyltti Bengtskär 13 km. On niin kirkas sää, että siellä se näkyy siintävän horisontissa.
Rannalle mennessä huomaan neitoperhosen. Kyllä Suomen luonto on sitten moninainen ja kaunis!
Tämä ei ole perhonen, sen kuva on tuolla yläpuolella. Tämä on merikaalia
Ranta-alueen ihana käppyräpuumetsä
Örön oma olut Rousal


On aika lähteä. Tänne voisin palata uudelleen.
Turkuun matkaamme hieman eri reittiä kuin tulimme. Ruotsin laivat tekevät lähtöään satamasta. Ilta-aurinko värjää kultaa maisemaan. Väsyneenä mutta onnellisena palaamme kotiin.



Linnun ruokintapaikka ilta-auringossa




2 kommenttia:

  1. Örö on ihana. Olin siellä yötä pari viikkoa sitten ja tykkäsin myös valtavasti. Blogiini on tulossa myös juttua saaresta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut varmaan hienoa olla yö saarella. Odotan juttua sillä kiva on lukea muidenkin kokemuksia saaresta.

      Poista