Sivut

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Kakola -tuo kaikkien aikojen pahamaineisin vankila Suomessa
Kakola kierroksia on sen tyhjennettyä järjestetty monta vuotta. Itse olen suunnitellut osallistuvani kierrokselle jo monta kertaa mutta se on sitten aina jostain syystä jäänyt.
Nyt keväällä kun taas mainostettiin kierroksia järjestettävän päätin tarttua tuumasta toimeen ja heti varata itselleni lipun, jotta pääsen katsomaan Turkulaista kauhu- "viihdettä". Totta tosiaan sellainen olo kieltämättä tuli, kun huomasin, että monet kierrokset onkin jo loppuunmyytyjä.
Ja nyt tätä juttua kertoessani, voin todeta, että sinne taitaa olla lisätty nyt muutamia kierroksia juuri tuon vuoksi.
Ohessa linkki, mistä pääsee varaamaan ja ostamaan liput kierrokselle.

Kakola kierrokset

Sisäpiha remontissa

Kierros oli sinänsä mutkaton, että meidät vietiin Kakolan kukkulalle Aurakadulta bussilla ja palautettiin samaan paikkaan.

Ensimmäiseksi meidät istutettiin katsomaan videota Kakolan tulevista suunnitelmista. HM kuka haluaa muuttaa Kakolaan? Hienoja asuntoja ihan varmasti tulevat nuo olemaan.
Paljon muutakin on suunnitteilla, mm. funikuluri, näköalatorni, spa jne.

Koko alue. Toivottavasti tästä kuvasta saa edes jonkun kuvan alueesta


Sitten pääsimme kierrokselle. Tosin pääsimme enää kiertämään kahta sisimmäistä taloa. Koko muu alue tuntui olevan myllerryksessä pihapiiriä myöten. Täytyy sanoa, että nyt harmitti etten sinne aiemmin ollut mennyt.
Me pääsimme siis vain kahteen osaan; auburnilaiseen ja philadelphialaiseen sellisiipeen.
Tuota ensimmäiseksi mainittua selliä ei ole maailmassa jäljellä kuin muutamia. Tässä järjestelmässä vangit työskentelevät yhdessä päivisin ja nukkuivat yönsä eristyksessä.
Philadelphialaisessa järjestelmässä vangit nukkuivat, työskentelivät ja ulkoilivat yksin.
Kakolassa kokeiltiin vankienhoidon erilaisia virtauksia. Nämä osat ovat valmistuneet 1879.
Kakolanmäelle alettiin rakentaa työ- ja ojennuslaitosta vuonna 1845 ja se valmistui 1853. Ennen vankilakäyttöä se oli sotilaiden käytössä.
Philadelphia sellit


Auburnialaiset sellitJohtajan ja apulaisjohtajan asuintalot rakennettiin 1870 -luvulla vankilan viereen. Siellä toimii tällä hetkellä kahvila ja piharakennuksessa valokuvanäyttely. Sinne on kenellä tahansa vapaa pääsy ilman kierrostakin ja on siis auki päivittäin.
Valokuvanäyttely on puhuttava. Vankien kuvaaminen on kiellettyä mutta vankilassa työskennellyt pastori oli ollut eri mieltä ja oli ottanut valokuvia vuosien varrella. Näyttelyssä löytyi myös lehtijuttuja menneistä tapahtumista. Kuten erään vankilajohtajan murhayritys.

Valokuvia vuosien varrelta
Muita rakennuksia, joihin emme päässeet alueella on lääninvankila alarinteessä, joka on valmistunut 1890 ja 1894 päärakennuksen viereen rakennettiin itäosasto. Myöhemmin on vielä valmistettu henkilökunnan asuinrakennuksia, työrakennuksia sekä näyttävä länsiselliosasto 1911.
Mielisairaille rakennettiin oma vankimielisairaala 1908.

Toinen vankilan kappeleista

Vankilassaolijat olivat taitavia käsityöntekijöitä. Nuo kattokruunut ovat heidän käsialaa. Käsitöitä myytiin myymälässä. Oli joku kuulemma käsiaseenkin tehnyt sellissä oloaikana mutta onneksi jäi kiinni.

Asukkaan jäljiltä tämä selli
Tekstit ja graffitit


Kierroksen jälkeen tutustuimme valokuvanäyttelyyn ja joimme kahvit
Vankilajohtajan taloEi kommentteja:

Lähetä kommentti